Gå til sidens hovedinnhold

Vårtur med ski på beina

Artikkelen er over 5 år gammel

Selv om påsken er over, er det ingen grunn til å rydde vekk skiene. Fjellet kan by på lange dager og fast føre.

– Det er lett å glemme at det er skiføre i fjellet når det er vår i byen, sier Øyvind Nordli. Han er klimaforsker og dr.philos. ved Meteorologisk institutt, og har skrevet boka «Fjellet i snø, vind, sol og tåke», en håndbok om været i fjellet.

– Enkelte steder kan skiføret holde seg helt ut i juni. Det gjelder bare å komme seg opp i høyden, sier han.

Det er imidlertid ikke bare høyden over havet som avgjør hvor lenge du kan beholde skiene på.

– Nedbørsmengden om vinteren har mye å si for hvor lang tid det tar før bakken blir bar. I de vestlige fjellstrøkene kommer det gjerne mye snø. Mens det på Dovrefjell snør lite, og dermed forsvinner også skiføret tidligere, påpeker han.

Lokalt er det også de samme mekanismene som gjelder: På steder der snøen har lett for å blåse bort, blir det raskere bart. Hvor mye sola står på, har selvfølgelig også sitt å si.

LES OGSÅ: No står dei og trippar og ventar på påsken i Stordalen

Gjennom årstidene

Per Roger Lauritzen er veibokredaktør i NAF og har skrevet en rekke bøker om natur og turopplevelser, blant annet «Norges beste fjellturer» og «Norges beste helgeturer». Han beste tips er å legge opp ruten for vårskituren slik at du har opplevd både vinter og vår før du er framme.

– Om våren har jeg sans for turer hvor man går mye nedover, gjennom årstidene. I april og mai kan man oppleve full vinter i fjellet, og skikkelig vår nede i dalene, sier han.

 

– En slik tur er mulig mange steder, men Breheimen er en av mine favoritter. Start for eksempel innerst i Mørkrisdalen i Luster og gå til Arentzbu. Derfra kan du gå via de koselige turisthyttene Fast og Vigdalstøl, før du går videre ned til tettstedet Gaupne nederst i Jostedalen. Det er en tur som gjør inntrykk, sier han. Turen tar vanligvis en drøy helg, men antall dager du bruker, avhenger av vær og føreforhold. Er du heldig, vil vårføret hjelpe deg.

– Om våren er det gjerne kuldegrader om natta slik at det fryser på, og du får skare som holder seg utover dagen, sier han.

LES OGSÅ: Reidar har jobba frivillig i 40 år

Høyt og snøsikkert

Hvis du slett ikke vil ta turen ned til vårlige dalstrøk, men tvert imot utnytte de lange lyse dagene på fjellet, anbefaler Lauritzen å ta turen til Breistølen på Hemsedalsfjellet. Derfra kan man gå videre til den selvbetjente hytta Bjordalsbu, som ligger mer enn 1500 meter over havet. Videre fortsetter turen til Iungdalshytta, Kongshelleren og Geiterygghytta, før den ender på Finse.

– Når man går såpass høyt, kan man være ganske sikker på at føret holder langt utover våren. Jeg gikk turen i juni for noen år siden, og det var veldig fint, forteller Lauritzen.

Vil du på skitur så sent som i juni, nevner Lauritzen Sognefjellet, Jotunheimen og Valdresflya som andre mulige reisemål.

 

Skal du gå i fjellet om våren, er det viktig å sjekke at hyttene du planlegger å overnatte på, er åpne. Mange av Turistforeningens betjente hytter åpner ikke før i slutten av juni. De selv- og ubetjente hyttene er stort sett helårsåpne, med noen unntak.

– Enkelte hytter er stengt i mai og juni, når det er kalvingsperiode for rein. Hensynet til naturen må komme først, minner klimaforsker Nordli om.

LES OGSÅ: – Viktig å skapa idrettsglede for borna

Smørefritt over myra

Nordli har i likhet med Lauritzen gått mange vårskiturer i fjellet, og da særlig fra Finse.

– Finse ligger høyt, og er veldig lett tilgjengelig med tog fra både Oslo og Bergen. Fra Finse er det mulig å gå videre innover i områder med fantastiske forhold til ut i mai, sier han.

Han anbefaler imidlertid smørefrie ski.

– Med smørefrie ski kan du gå rett over bare flekker på myrene. Det blir verre med klister. Er du i tillegg villig til å bære skiene på enkelte strekk, forlenger du sesongen betraktelig, sier han.

 

I mai er snøen ofte såpass hard at man ikke detter gjennom.

– Og kommer du deg tidlig opp om morgenene, kan du ofte suse av gårde på skare, sier Nordli, som vil anbefale å følge nøye med på værmeldingen selv om våren er kommet.

– Du kan risikere å møte skikkelig vintervær, med både snø og vind, og ikke minst kan du oppleve kladdeføre, sier han.

LES OGSÅ: Solid innsats frå liten og stor

Kommentarer til denne saken