Fra 10. august er det et nytt ruteregime som gjelder for pendlere, skoleelever og andre som bruker kollektivtransport i fylket. Haustruter, som det heter i reklamen. Tipp topp for dem som bor i by, bånn i bøtta for dem som bor i bygd.

Dette innlegget er nok navlebeskuende for mange, men for dem som bor litt ute på bygda tror jeg man kan kjenne seg igjen i frustrasjonen.

Både sentrale og lokale politikere ønsker at flere skal parkere bilen, og bruke andre transportmidler i stedet. Sykkel og gange, for dem som kan, og buss for oss andre. Noen av oss har ikke bil, så dermed blir valget enkelt. Bor du i tillegg på andre siden av en tunnel (og hvem gjør ikke det på vestlandet?) er valget enda enklere.

Men så skal man da få busstider til å passe med jobb eller fritidsaktiviteter. Og det er da, kjære leser, at problemene starter.

Siden jeg bor på Leiknes, og pendler til Bergen, er det min egen situasjon jeg beskriver. Og selvsagt andre pendlere som bor langs Osterfjorden. Men, som tidligere nevnt, tror jeg andre kan kjenne seg igjen i frustrasjonen.

Da VY overtok bussanbudet i Nordhordland fikk vi en rekke ekspressbusser til Bergen fra Knarvik (300E), sammen med vanlige «melkeruter» (300). Det var veldig bra, og det skal Skyss ha skryt for. Men jeg er redd det stopper der.

For etter at skysstasjonen ble lagt ned, og den nye terminalen ble åpnet ved Knarvik Senter, har man gjort noen rare grep. Det ene var at man fjernet en avgang fra Knarvik mot Ostereidet klokken 16.07 på hverdager, og flyttet den til 15.55. Det betyr at dem som ønsker å ta båten fra Bergen klokken 15.30, ikke rekker videre korrespondanse. Dermed er et allerede dårlig båttilbud blitt enda dårligere, vel og merke om man ikke har egen bil.

Nå vet jeg at om et kommunikasjonsmenneske i Skyss leser dette, så har de allerede startet på setningen; «dette må vi gjøre på grunn av plassutfordringer på terminalen». Vi vet dette, både passasjerene og sjåførene, men det endrer ikke fakta.

Men om man kan klage over hverdagen som pendler, er helgene et absolutt mareritt.

Lørdager går det noen busser forbi mitt stopp. Men særlig mange er det ikke. Siste bussen forbi er klokken 17.44 mot Knarvik. Det betyr at om en kamerat ringer meg klokken 18 for å spørre om jeg vil bli med en tur til Bergen, så er det ikke mulig. Om ikke det er noen som kan kjøre meg, eller jeg er villig til å betale flere hundre kroner i taxi. Andre veien går det riktignok noen busser, også sent på kvelden.

Søndag derimot, bør du ikke ha noen planer andre steder enn i nabolaget. Så sant du ikke har bil, naturligvis. Skal jeg med buss til Knarvik på en søndag er første mulighet klokken 19.11. Skal jeg reise fra Knarvik, er første mulighet klokken 20.48 fra terminalen.

Joda, kjære kommunikasjonsmenneske, jeg vet at jeg kan gå til Hillesvåg og ta en ekspressbuss derfra. Som en sprek 45 åring (dere som kjenner meg kan slutte å le) klarer jeg det. Men for andre som er dårlig til beins, eller av andre måter har problemer med å komme seg frem er ikke dette et godt alternativ. Og da har jeg ikke nevnt alle de gangene ekspressbussene har kjørt forbi stoppet, uten å plukke opp passasjerer.

For unge mennesker som ønsker å drive med idrett, korps eller andre fritidsaktiviteter andre steder enn i Knarvik er det fryktelig tungvint. Det fører til at foreldre (de som kan) må stille opp som sjåfører for de unge håpefulle. Og det undergraver jo hele poenget med at man skal bruke bilen minst mulig.

Skyss er som de fleste vet eid av fylkeskommunen, som igjen er politisk styrt. Så da ender jo spørsmålet til slutt egentlig hos våre fylkespolitikere.

Tar fylkespolitikerne bygdefolket på alvor?

Eller kommer de med et politikersvar som ikke kan brukes til annet enn å få tiden til å gå, mens man venter på bussen?

  • PS! Etter at dette innlegget ble skrevet, er enda en rute blitt fjernet fra Skyss sitt tilbud. Avgangen klokka 15 fra Leiknes går nå på E39 og ikke via gamleveien.