Gå til sidens hovedinnhold

Soltvedt tar rolle i bergensfotballen

Artikkelen er over 6 år gammel

Trond Egil Soltvedt (47) slår følge med sønnen Mathias og blir trener i Fana.

Soltvedts sønn Mathias (16) meldte i sommer overgang fra Kvernbit til Fana. Nå følger pappa Trond Egil etter og blir assistenttrener i klubben.

– Det har ikke så mye med han å gjøre, men jeg reiser jo inn til by'n og ser på en del. Fotball har alltid vært livet, og jeg likte veldig godt det jeg har sett i Fana, sier Trond Egil Soltvedt til BA.

Soltvedt forteller han har stor sans for Rune Vindheim, som er hovedtrener i Fana.

– Måten Rune og støtteapparatet jobber på virker veldig bra, så da var det ganske enkelt. Jeg fikk litt kick igjen når jeg så hvordan de drev der inne, sier Soltvedt.

Assistent-legender

Spillerkarrieren til Trond Egil Soltvedt burde være kjent for de fleste. 47-åringen mener kjemien mellom hovedtrener og assistent er utrolig viktig og viser til egen erfaring som spiller.

– Jeg har jo spilt på et par lag som har vunnet ting. I Viking hadde Benny Lennartsson en dyktig assistent i Reidar Goa, og i Rosenborg var Bjørn Hansen en god assistent.

LES OGSÅ: Tre sigrar. 197 baklengsmål. Framleis er ikkje serien over for Radøy-fotballen

– Jeg og Rune har fått en utrolig god kjemi i forhold til det sportslige. Det kan sikkert være bra for oss begge, men det er viktig å være tydelig på hvem som har siste ordet, understreker Soltvedt.

I første omgang har Soltvedt takket ja til et engasjement på ett år.

Ingen forsvinner ut

47-åringen har vært daglig leder i 6. divisjonsklubben IL Kvernbit etter at han avsluttet sin innholdsrike fotballkarriere. Den formelle trenerutdanningen har har han brukt litt tid på, men i disse dager er han i ferd med å avslutte UEFA B-trenerkurset.

– Jeg skal avslutte det under cupfinalehelgen, og da står en klar til å hoppe på A-kurset, forteller Soltvedt.

Hovedtrener Rune Vindheim sier Soltvedt blir en forsterkning av dagens trenerteam.

– Trond Egil er engasjert fra 1. januar og skal være med i trenerteamet vårt som assistent. Hele kabalen er ikke endelig lagt ennå, men det er ikke noen som skal gå ut. Vi skal bare justere litt og rokere litt innad, sier Vindeim til BA.

LES OGSÅ: Draumedebut i NBK-trøya

Vindheim ser frem til å la Soltvedt videreformidle fotballkunnskaper fra sin lange karriere.

– Han har ikke tatt mer enn UEFA B-kurset på den formelle trenerutdannelsen, men Trond Egil har en fotballtilnæring du ikke får på disse kursene. Det er vel ikke noen i Bergen utenom Claus Lundekvam som har så bred erfaring som Trond Egil. For vår del er dette et «scoop», kommenterer Vindheim.

– Fantastisk frisparkfot

Og i sønnen Mathias har han også fått et nytt talent ute på banen.

– Han har en fantastisk venstrefot, tror ikke faren kunne slått slike frispark! Det er en X-faktor, og han har også kommet langt i forhold til spilleforståelse for alderen, sier Vindheim.

16-åringen er som faren offensiv av legning.

– Han debuterte i 2. divisjon mot Brann 2 som hengende spiss. Det er kanskje der han har best forutsetninger. Han er en utviklingsspiller vi ser på i lengre perspektiv. Det er ikke dermed sagt at han kommer til å spille så mye i 2. divisjon neste sesong, påpeker Vindheim.

Sportssjef på heltid

Fana har også fra 1. november ansatt bergenseren Mats Vik Tvedte (28) som sportssjef i 100 prosents stilling.

– Han er opprinnelig Bjarg-gutt som dro til Sverige for fire år siden. Der har han vært sportslig leder, web-ansvarlig, markedsansvarlig og alt mulig i en klubb som heter Sandvikens IF. Han er utdannet UEFA A-trener. En veldig dedikert og fremadstormende ung type. Vi har vært i dialog med ham i nesten ett år, men det tok litt tid før vi klarte å løsrive ham, sier Vindeim.

LES OGSÅ: Undrenes tid er ikkje forbi på Radøy!

Klubben kom på 9. plass i 2. divisjon avdeling 3 denne sesongen, og har sett at både Nest-Sotra og Åsane har gått opp i 1. divisjon de to siste årene. Fana har mål om å slå følge innen 2016.

– Vi har veldig mye spennende på gang og håper å kunne gjøre oss litt mer bemerket i fremtiden enn tidligere. Vi har en utmerket plan om å rykke opp innen et par år. Grunnlaget for det er lagt, men nå må det kanskje inn et par andre typer på spillersiden, sier Vindheim.

LES OGSÅ: Held framleis liv i opprykkshåpet