Vi er stødige på ski

Påstanden om at nordmenn er født med ski på beina, stemmer bedre enn noen gang.

Påstanden om at nordmenn er født med ski på beina, stemmer bedre enn noen gang. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Skadeomfanget i bakken er mye mindre enn hos våre skandinaviske naboer.

DEL

Antall alpinskader til legebehandling utgjør mindre enn én prosent av det totale antallet ulykkesskader til legebehandling i Norge.

– Står du på ski fire dager i året, kan du statistisk stå på ski i 315 år før det inntreffer en skade som krever legebehandling, sier Andreas Rødven, tidligere generalsekretær i Alpinanleggenes Landsforening (ALF).

Trygge på ski

– Mye kan tyde på at nordmenn fremdeles er tryggere på ski enn våre skandinaviske naboer, sier assistansesjef Gry Monica Hellevi hos Falck Global Assistance, alarmsentral for reiseforsikringskunder.

På listen over sykdom og skade de må hjelpe reisende med i vinter, har både svensker og dansker kneskader på skiferie på andreplass etter mage- og tarmplager.

Nordmenn får oftest hjelp med luftveisinfeksjoner, mage- og tarminfeksjoner og hjertesykdom.

– Vi må svært sjelden hjelpe nordmenn som har skadet seg på ski i utlandet, sier Hellevik. Hun mener det henger sammen med at vi står på ski etter jobb eller reiser på hytta og står på ski i helgene.

Bruker hjelm

Ski patrol with rescue sled helping injured woman snow forest

Ski patrol with rescue sled helping injured woman snow forest Foto:

– Vi skader oss langt sjeldnere på ski enn våre skandinaviske naboer. Kanskje det er noe i påstanden om at vi er født med ski på beina, sier kommunikasjonssjef Heidi Tofterå Slettemoen i Frende Forsikring.

– Hjelmbruk og gode ferdigheter er hovedårsakene til at få skader krever legebehandling. Rundt 98 prosent av alle nordmenn som er 14 år og yngre, bruker hjelm, sier Andreas Rødven.

Sammen med skiforsker Arne Ekeland ved Martina Hansens Hospital, har Andreas Rødven publisert en stor studie av skader på ski- og snowboardkjørere i norske alpinanlegg.

Hodeskader

Til tross for den kraftige økningen i hjelmbruk siden 1990-tallet, er antallet hodeskader like mange, men andelen alvorlige hodeskader har gått ned.

– Hjelm kan gi en falsk trygghetsfølelse. Du må uansett sørge for å være konsentrert i bakken og forholde deg til skivettreglene, understreker Slettemoen.

Dersom du kjører bil og kolliderer i 50 kilometer i timen, er du beskyttet av setebelte, bilskroget og airbag. I samme hastighet i skibakken har kroppen knapt beskyttelse.

– Bruken av hjelm er det enkleste sikkerhetstiltaket for å redusere risikoen for hodeskader. Alpinanleggene låner ut hjelm helt gratis, sier Slettemoen, som mener mange bør vurdere ryggplate som ekstra sikring.

Kollisjon i bakken

85 prosent av alle skader i bakken skyldes at vi faller selv. Åtte prosent skyldes kollisjoner med andre, mens to prosent skyldes kollisjon med gjenstander.

– God oversikt over trafikken i løypa øker sikkerheten. Det er den som kommer bakfra som alltid har ansvaret for å unngå kollisjon, akkurat som i trafikken, understreker hun.

Risikoen for å bli påkjørt er størst hvis du ikke er synlig. Ikke bli stående under hopp og heng, men kjør ut til siden, er hennes klare råd. (ANB)

Artikkeltags