Det å vite at russefeiringen ikke blir som vi trodde for 2 år siden, tror jeg er en stor påkjenning for årets russ.

2020 var nok et år hvor livet til folk ble snudd på hodet, og verden ble stengt ned. Dette påvirket fjorårets russekull, med tanke på at de måtte forholde seg til nasjonale regler. Midt i en tid som egentlig skal benyttes til å feire sammen, i felleskap.

Mye av det samme kommer til å skje med årets russekull, og vi må forberede oss på at i år blir det en annerledes feiring. Selv om det er utrolig kjipt, så er det viktig å huske på at det ikke bare rammer russen, men også alle andre. Vi står sammen i ‘’dritten’’, og blir påvirket på ulike fronter.

Det er ikke slik at det kun er synd i russen, bare fordi vi ikke får en normal russetid. Som sagt så rammer pandemien oss alle på ulike fronter, men det betyr likevel ikke at russetiden ikke er viktig for mange ungdommer, for det er den.

Det er noe som svært mange har gledet seg til, og da er det ikke noe rart at mange blir skuffet eller misfornøyd med utfallet. Det er en avslutning på tretten års skolegang, og ikke minst et avsluttende kapittel som medbringer minner for livet.

Feiringen er en tid knyttet til felleskap, samhold og vennskap. Derfor er det nok ekstra sårt for årets russ at denne store feiringen ikke blir som den skal, med tanke på at det både er en feiring og et minne som ikke kan oppleves, eller gjenskapes igjen.

Å planlegge russetiden i en slik situasjon er utrolig vanskelig, og uforutsigbart. Det er utrolig mye å tenke på, samtidig som man skal forholde seg til. Arrangement, eller ting man har tenkt å gjøre i russetiden er nå blitt ting som ikke lenger kan utføres.

Da handler det om å omstille tankegangen sin, ut ifra hvordan smitte situasjonen i landet er. Dette kan være veldig krevende, med tanke på at situasjonen vi befinner oss i er veldig frem og tilbake, for vi kan jo ikke akkurat spå fremtiden heller.

En ting som er veldig sikkert, er at det ikke blir noe normal russetid som andre russekull har fått opplevd.

Om det skal bli en mest mulig ‘’normal’’ russetid, så er det viktig å delta i den nasjonale dugnaden. Da gjelder det at all russen hjelper hverandre. Ikke bare følg reglene, men også anbefalingene som myndighetene kommer med. Om vi står sammen om dette, så kan det være det blir en litt mer normal russetid, forhåpentligvis.

Det handler om å ikke miste håpet, og fortsette å tenke optimistisk, samtidig som at det er viktig å prøve å gjøre det beste ut av situasjonen som vi alle befinner oss i. For tro meg, jeg ønsker heller en litt mer annerledes russetid, enn at vi ikke får noe feiring i det hele tatt.

På lik linje med all russen her i landet, så gleder både dere og jeg meg utrolig mye til russetiden. Å kunne gjennomføre en helt normal russefeiring, er nok en tanke som må legges på hyllen, selv om vi alle ønsker det motsatte.

Fremover tror jeg det er viktig at vi prøver å gjøre det beste ut av situasjonen for at russetiden skal bli så bra som overhodet mulig for oss alle. Selv om det er restriksjoner som begrenser mulighetene våre, så er det viktig å ha en optimistisk tankegang fremover.

Om fjorårets russ klarte å håndtere en annerledes russetid, så vet jeg at årets russ klarer også klarer det.

Les også

Eitt år sidan landet stengde ned: – Vi har jo gått glipp av mykje av ungdomstida vår