Det grusomme dobbeltlivet

DARK ROOM: Etterforskningsteamet i Bergen klarte å avsløre den pedofile familiefaren i februar i fjor. Han har erkjent overgrep mot to døtre og for å ha delt bilder med likesinnede kontakter på internett. FOTO: Magne Turøy

DARK ROOM: Etterforskningsteamet i Bergen klarte å avsløre den pedofile familiefaren i februar i fjor. Han har erkjent overgrep mot to døtre og for å ha delt bilder med likesinnede kontakter på internett. FOTO: Magne Turøy

Artikkelen er over 3 år gammel

– Jeg har lyst til å si at jeg er fryktelig lei meg til alle involverte parter.

DEL

Mandag møtte mannen i 40-årene i Bergen tingrett. Han er anklaget i en av de mest alvorlige sakene etter den såkalte Dark Room-opprullingen. Han risikerer mange års fengsel.

I ti år var han hektet på seksualiserte bilder av barn. Han forklarer at han ble trigget til å begå overgrep på egne døtre.

– Det var ikke selve bildene som tente meg, mer situasjonen, det at det tenner andre var med på å tenne meg. Høres kanskje rart ut, men slik var det, sier mannen i 40-årene.

Han har tidligere jobbet i blant annet barnevernet, men etter at han endte utenfor arbeidslivet og opplevde samlivsbrudd, «tok det hele av», forklarer han.

– Sexavhengig

Han hadde delt omsorg for barna. Mannen beskriver seg selv som sexavhengig, biseksuell og med pedofile tilbøyeligheter.

– Han erkjenner store deler av det han er tiltalt for, sier forsvareren, advokat Steinar M. Andersen til BA.

Med lav stemme svarte mannen «devis skyldig» på de alvorligste tiltalepunktene da aktor leste opp den ni sider lange tiltalen.

Han erkjenner også produksjon og deling av overgrepsmateriale samt for å ha deltatt i utallige chattesamtaler med andre der overgrep på barn var samtaletema.

I årevis klarte han å holde sin grusomme hemmelighet skjult for familie og nære venner. Men i februar i fjor var det slutt. Han ble identifisert som en av de mest aktive på det såkalte mørke nettet.

Gikk inn på soverommet

Først ble han siktet for «ordinær» befatning med overgrepsmateriale. Etter hvert som politiet gikk igjennom databeslaget, klarte de å identifisere noen av ofrene på bildene.

Foto:

Tre måneder senere ble siktelsen utvidet. Han ble anklaget for seksuelle overgrep mot to døtre.

I en periode på to år skal han flere ganger ha vært inne på soverommet til barna, begått overgrep og tatt bilder av dem. Et av overgrepene blir betegnet som voldtekt.

Syv sider av tiltalen omfatter mannens chatting og kontakt med andre pedofile menn på nettet.

Deling av bilder, hyppige samtaler og ønsker om «herlige små barn» og andre grove utsagn som ikke egner seg i en avisartikkel, er viet mye plass.

– Rollespill og fantasier

Han har forklart i avhør at chattingen var rollespill og fantasier.

Men politiet mener at prat om barneovergrep i lukkede fora, gir dem en arena for å dyrke dette, og at barrierene for å begå seksuelle overgrep mot barn brytes ned.

– Veldig mye er fantasi og historier som dras ut av løse luften. Det handler om å trigge den som sitter på andre siden for å se hvor langt de er villig til å gå, sa mannen som vedgår at ikke alt er fantasi, men en blanding av fantasi og virkelighet.

Automatiske sletteprogram

I avhør har han tilstått at han har delt overgrepsbilder av to av døtrene med tre kontakter på nettet. Det meste av materialet er ikke funnet ettersom han hadde installert et automatisk sletteprogram på PC-en.

Til tross for omfattende etterforskning, har politiet heller ikke klart å identifisere de tre ukjente gjerningsmennene.

– Jeg har vært nøye med å slette filer for at maskinen ikke går tregere.

– Var ikke hensikten å skjule spor, spurte aktor, statsadvokat Benedikte Høgseth.

– Nei, jeg er bare middels datakyndig. Jeg har alltid vært nøye med å slette alt.

Fem dager i retten

Det er avsatt fem dager til rettssaken mot mannen, opplyser statsadvokat Benedikte Høgseth til BA.

– Det blir en del dokumentasjon og vi vil bruke en del tid på utspørring av tiltalte, sier Høgseth.

Artikkeltags