(BA): August 2020 så Nathalie Louise Gaarder lyst på livet. Hun hadde nettopp startet første året på frisørlinjen og gledet seg til å komme i gang med utdannelsen.

Så, 15. oktober, fikk hun en kraftig forkjølelse som ikke gikk over. Noen i omgangskretsen hadde hatt kyssesyken, så Nathalie og moren Monica valgte å gå til legen, sånn for sikkerhets skyld. De var langt fra forberedt på svaret blodprøvene skulle gi.

Akutt leukemi. Blodkreft.

– Vi tenkte aldri at det kunne være kreft, forteller Monica.

Når livet stopper opp

En alvorlig kreftdiagnose får livet til å stoppe opp.

Plutselig handler alt om sykehusopphold og behandlingsopplegg. Cellegift og bivirkninger.

I tillegg vil de aller fleste kreftpasienter miste håret på grunn av behandlingen. For mange av oss er håret et viktig uttrykk for ens egen identitet, og hårtap kan skape stor usikkerhet og skade selvfølelsen. Man kan faktisk føle seg enda sykere enn man er.

Derfor er det, gjennom Nav, mulig å få økonomisk støtte til kjøp av parykker. Og som så mange andre benyttet Nathalie seg av tilbudet til frisørsalongen på Haukeland sykehus.

Der fikk Nathalie seg parykk, men hun var ikke helt fornøyd. Den føltes ikke rett, og ble som regel tatt av i det øyeblikk hun kom inn døren hjemme.

Men i januar så Nathalie noe på TikTok som skulle snu opp ned på alt: En video av parykkene til Parykkspesialisten på Damsgård.

– Jeg spurte mamma om ikke vi kunne dra dit med en gang, forteller hun.

– Det var lite informasjon der ute, men det viste seg jo at vi kunne velge andre parykk-tilbydere, forteller Monica og sier hun gjerne skulle sett at det fantes mer informasjon om dette.

– Man har ikke overskudd til å sette seg inn i absolutt alt, spesielt ikke når man står i den krisen vi har vært i det siste halvåret.

Selvlært sminkespesialist

– Nathalie er en ufattelig skjønn jente.

Henny Janne Ekerhovd er daglig leder for Parykkspesialisten, som er en del av frisør -og hudpleiesalongen NatureSQ. De tilbyr behandling til alle som av ulike årsaker sliter med hårtap. Ekerhovd er opprinnelig coach og driver salongen sammen med stylist Stine Lexander. Sammen søker de å gi kundene et pusterom i hverdagen.

– Det handler like mye om den mentale trivselen som den fysiske tilfriskningen. Dette handler ikke om forfengelighet, hår er en del av identiteten vår og har mye å si for hvordan man føler om seg selv, understreker Ekerhovd.

Nathalie smiler til de to kvinnene som de siste månedene har fått en viktig plass i livet hennes. Også før hun ble syk var sminke og styling hennes store lidenskap, og de mange timene i sykesengen har hun brukt på å lære seg nye teknikker.

– Jeg har jo alltid vært interessert i dette, og når man er syk så er det ikke så mye annet du orker å gjøre.

– Du kan jo alt allerede, det er vi som lærer av deg, skyter Lexander inn.

Fra pasient til lærer

Nå skal Nathalie gjøre noe hun aldri har gjort før.

Sammen med Ekerhovd og Lexander skal hun holde et to dager langt nettkurs om styling av parykk og sminking for andre unge med kreft.

– Det er gøy, men det er litt skummelt og, sier Nathalie og titter bort på stylisten.

– Du kommer til å være en inspirasjon for mange, sier Lexander beroligende.

– Jeg håper det, sier Nathalie, nærmest til seg selv.

Kurset ble til etter at Stine tok kontakt med organisasjonen Ung Kreft, som tilbyr aktiviteter og rådgivning til unge mennesker med kreft.

– Å kunne gi et tilbud til unge kreftpasienter er blitt en hjertesak for meg, spesielt etter at jeg traff Nathalie, forteller Lexander.

Sammen skal de tre kombinere all kunnskapen de har og lære bort alt fra tegning av bryn til hvordan man kan feste på falske øyevipper selv om man har mistet sine egne. Det siste har Nathalie funnet ut av selv.

– Nathalie er superkreativ, nikker Ekerhovd anerkjennende.

Var sengeliggende i fem måneder

En ting er å få påvist kreft i en alder av kun 16 år. En annen ting er å få det midt under en pandemi.

– Nathalie har vært veldig isolert. Det har vært sykehus, bil og hjemme. Å komme til frisøren har vært en fantastisk utflukt i seg selv, forteller moren.

Timene i salongen er blitt et viktig lysglimt i en ellers ganske mørk periode. Nathalie gjennomgår et intensivt behandlingsopplegg hvor hun får cellegift rett inn i beinmargen.

– Jeg har vært sengeliggende nesten hele tiden fra oktober til februar, forteller Nathalie.

– Av og til klarte jeg ikke gå mer enn i ett minutt før jeg svimte av, legger hun til.

I dag er det vanskelig å ta inn over seg hvor syk Nathalie faktisk er. Sminken hun har lagt gir henne glød og farge i kinn som er blekere enn vanlig. 16-åringen smiler bredt og øynene stråler idet Ekerhovd tar frem festparykken med rosa og lilla striper.

– Den er så fin!, utroper hun.

Det er tydelig at salongbesøkene gir henne ny energi.

Alt fått lærlingplass

Da kreftdiagnosen ble et faktum, ble frisørutdannelsen satt på vent. Nathalie har rett og slett vært for syk til å kunne følge skolegangen.

Men drømmen om å bli frisør lever fortsatt.

– Jeg har vært interessert i sminke og styling så lenge jeg kan huske, forteller hun.

– Ja, jeg tror du begynte å leke med sminke da du bare var ni år gammel, legger Monica til.

Ekerhovd ble fort klar over at Nathalie brenner for faget.

– Hun lyser opp når hun snakker fag, og hun søker ny kunnskap hele tiden. Det at hun jobber så hardt for å holde på drømmen sin, det...

Stemmen til coachen bryter litt og hun må samle seg i noen sekunder.

– Det er sterkt å møte en som Nathalie.

Ekerhovd og Lexander er så imponert at de har tilbudt Nathalie lærlingplass i salongen.

– Det blir en litt utradisjonell utdanning, men Nathalie kan masse allerede og er helt rå på sosiale medier. Hun kan hjelpe oss nå ut til enda flere, forteller Ekerhovd og legger til at de selvfølgelig må tilpasse arbeidsoppgavene etter kreftbehandlingen.

Nathalie selv kan ikke vente med å komme i gang.

– Jeg har egentlig bare lyst til å begynne nå med en gang, jeg.