Gå til sidens hovedinnhold

Regjeringa ber nordmenn vente 14 dagar med å ha gjester

Begrensingar i heimebesøk og sosiale samkomer, og raudt nivå på alle ungdomsskular og vidaregåande skular er blant dei nye tiltaka regjeringen har presentert.

Regjeringa ber alle i Norge vente med å ha besøk dei neste 14 dagane. Samstundes vert det sett ei grense på fem personar i private samkomer utanfor eigen heim.

Aleinebuande kan ha besøk av og gå på besøk til maksimalt to faste venner, opplyser regjeringa i ei pressemelding.

Det er også unntak for nødvendige heimetenester og besøk hos personar som er i livets siste fase. Barn i barnehagar og barneskular kan ha besøk frå egen kohort.

Når det kjem til private samkomer utanfor eige heim, som for eksempel ei bursdag i leid lokale, understrekar regjeringa at dersom man er fleire enn fem i same husstand, kan alle i husstanden møtes.

På regjeringas pressekonferanse søndag sa statsminister Erna Solberg (H) at det framleis vil vere lov å møtes utandørs for å for eksempel gå ei tur.

– Det er mykje mindre smitte ute, men du må halde avstand. Eg ser at folk kanskje av og til trur at dersom du er ute, gjeld ikkje meteren, men det gjør den, sa ho.

Raudt nivå på ungdomsskular og vidaregåande skular

Regjeringa ber ungdomsskulane og vidaregåande skular følgje raudt tiltaksnivå i smittevernrettleiaren dei neste to vekene.

– Bruk av raudt nivå i skulane i område med høgt smittenivå har vist seg å fungere godt for å avgrense smitte, og smittetala gjekk kraftig ned for 13- til 19-åringar i vekene etter at raudt nivå vart innført i delar av landet, seier kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby (V).

Regjeringa ber òg kommunar med høgt smittepress vurdere om dei skal gå over til raudt nivå òg i barnehagar og barneskular.

Tiltaket gjeld i første omgang til 18. januar.

– Er du usikker på om du må teste deg, test deg

Barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) ber alle som har milde symptom om å teste seg.

– Du kan utgjere ein forskjell. Vi er heilt avhengig av at kvar enkelt følgjar alle råda og reglane, for det er berre slik vi kan få kontroll på smitten, sa Ropstad på pressekonferansen til regjeringa søndag kveld.

Han la vekt på kor viktig det er å teste seg, sjølv om ein berre har milde symptom.

– Fleire kommunar melder no at folk har symptom i fleire dagar før dei testar seg. Mange tenkjer at det berre er ei heilt vanleg forkjøling.

– Det er slik at koronaviruset ser svært ulikt ut hos ulike menneske. Det er derfor veldig viktig at du testar deg, sjølv om du berre har veldig milde symptom. Elles risikerer du å spreie smitten vidare til folk som kan bli svært sjuke, sa Ropstad.

Han sa at den korte beskjeden er enkel:

– Er du usikker på om du bør teste deg, så gå og test deg.

Han oppmoda òg folk om å bruke den oppdaterte versjonen av smittesportingsappen Smittestopp.

– Det kan spare enormt viktig tid for helsepersonell som er pressa den kommande tida, sa Ropstad.

Kommentarer til denne saken