«Reagerer kraftig på at næringslivsleder Tveito uttaler at politikerne ikke må høre på folket i Byvekstavtalen»

FNB-leiar Morten Klementsen reagerer kraftig på eit intervju Baste Tveito, som er dagleg leiar i Nordhordland Næringslag, har gjort med BA. Arkivfoto

FNB-leiar Morten Klementsen reagerer kraftig på eit intervju Baste Tveito, som er dagleg leiar i Nordhordland Næringslag, har gjort med BA. Arkivfoto Foto:

Av
DEL

MeiningarDette er eit debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribenten sine haldningar.Leser i Bergensavisen at Baste Tveito (daglig leder i Nordhordland Næringslag, journ. anm.) kommer med et meget provoserende innlegg. Reagerer kraftig på at næringslivsleder Tveito uttaler at politikerne ikke må høre på folket i Byvekstavtalen. Dette er uhyre spesielt, da politikerne faktisk skal representere sine innbyggere

Baste Tveito bør holde seg til det han kan. Kan ikke erindre å ha sett Tveito i noen av de siste forhandlingsmøtene om BVA. Der kom forutsetningene til fortetting og plan for at Bergen skal vokse og distriktene avfolkes, meget godt frem. Uttalelser fremmet i Strilen og BA er ikke dokumenterbare og hans holdning til lokaldemokratiet er skremmende. Han utdyper dette selv ved å beklage følgende;

«– Mange innbyggarar trur ikkje at deira eigen kommune, Bergen, staten og fylket har gode intensjonar. Tilliten er låg, og då blir det også fristande for lokalpolitikarar å halde med befolkninga, klagar Tveito.»

Hva med tilliten fra Alver sin befolkning til at innbyggermedvirkning også skal gjelde Alver kommune? Alver kommune kommer nå snart med en medvirkningsplan i henhold til kommunens planer som skal forankres i folket.

Demokrati, også kalt folkestyre, er en styreform hvor folket har direkte eller indirekte innflytelse på hva slags beslutninger som fattes. Kjennetegn ved demokrati er frie valg, flertallsstyre, retten til å være uenig med flertallet, og at individenes grunnleggende rettigheter ivaretas.

Begrepene folkestyre, forankring i folket, og legitimitet er essensielt og helt avgjørende i et velfungerende demokrati. I Alver har over 50% av befolkningen ikke tillit til hva lokalpolitikerne lover (KS Lokaldemokratiundersøkelse), dette er alvorlig for et Folkestyre. Vil en faktisk ha et aktivt folkestyre eller demokrati, må en unngå uttalelser som Tveito her spiller inn i debatten.

Morten Klementsen,

Folkeaksjonen Nei til mer bompenger

Dette er byvekstavtalen

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken