Ivar Medaas var bondegutten fra Alversund som ble stjerne i Oslo og landskjent for sine viser. Kabareten «Ivar Medaas – Dar kjem dampen» har bergenspremiere på DNS fredag, og kommer til Lille Ole Bull til høsten. «Sterkt gjenhøyr med Ivaren» mente Strilen etter urpremieren på Sogn og Fjordane Teater.

– Dette var stas, sier skuespiller Claus Sellevoll til BA, der han står foran DNS og er Ivar Medaas. Skjeglingen og mimikken er på plass under brillene.

Medaas som instruktør

– Det blir stort, bokstavelig talt. Vi har spilt i gymsaler og basarlokaler i tillegg til kulturhus. Klart det er et sprang til hovedscenen på DNS. Jeg kommer til å være litt nervøs for det.

LES OGSÅ: Tek Medaasen til bydn

Sellevoll har selv skrevet det meste av teksten til kabareten, der Olav Stedje, Annlaug Børsheim og Aage Vaksdal er medspillere. Han hadde Ivar Medaas som instruktør i sin debut på revyscenen.

– Det var etter at han fikk slag, og han satt i rullestol. Han mente han var den første sitdown-komikeren, forteller Sellevoll.

– Ivar Medaas var veldig nådeløs i tilbakemeldingene. Han var klar i talen, hadde god peiling på timing og å spille på lag med publikum. Og så var han skrekkelig vittig, sier Claus Sellevoll med et smil.

LES OGSÅ: Vinskvetten stakk av med årets Medaaspris

– Etter at han ble syk fikk han mer sårhet i historiene sine. De var nesten tragikomiske, det var enda mer trist og enda mer moro. Jeg prøver å få med noe av det inn i forestillingen.

– Genialt

Sellevoll ville ikke lage en biografisk oppramsing av livet til musikeren Medaas.

– Vi ville heller fortelle om miljøet og kulturen han sto for. Idéen har vært å bygge forestillingen rundt visene hans. Og vi kunne plukke i veldig godt materiale fra Jakob Sande, Josef G. Larssen, Egil Monn-Iversen og Geirr Tveitt.

– Hvorfor tror du Ivar Medaas slo an i hovedstaden?

– Jeg vil tro han ble borgerskapets klovn. Etter hvert så de at han har noe å melde, han har en kultur som han står fjellstøtt med. Jon Eikemo var på Chat Noir under gjennombruddsnummeret der Ivar fortalte om hardingfelens oppbygning i et musikalsk standupnummer. Han mente det var helt genialt.

LES OGSÅ: Frisk strilehumor frå verdig Medaas-prisvinnar

Strilen spilte også på ABC Teatret og Oslo Nye Teater, turnerte med konen Kari Medaas og samarbeidet med Øystein Sunde, Dizzie Tunes og Ove Thue. Dikteren Jakob Sande gråt av begeistring da Ivar og Kari sang «Då Daniel drog» for ham.

– Det var mer enn skjeglingen med Ivar, sier Claus Sellevoll.

– Ta ham alvorlig

– Har det vært vanskelig å «ta» Ivar Medaas som skuespiller?

– Det som er viktig er å ta ham alvorlig. Å få på seg et par briller kan fort bli lettbeint. Det er kjekt å prøve å få frem sårheten og det han sto for. Etter hvert som jeg har sett på karrieren hans, har jeg tenkt på hvor modig han var.

Selv har Claus Sellevoll vanskelig for å velge seg ut en favoritt blant visene.

– «Gje meg jorda til bustad» er veldig fin. Og for en gårdsgutt som har vokst opp med dyr, «Den vesle jenta og folungen» er en innertier av Jakob Sande.

LES OGSÅ: - Magisk for Medaas!

Responsen fra Medaas-familien på kabareten sier sitt.

– Jeg fikk jo Medaas-pølse! Ivar Medaas' gård lager hjortepølse. Det var en fin måte å si at kabareten var godkjent på, synes Sellevoll.

– Fantastisk, sier Kari

– Det var nesten så jeg hadde lyst til å hoppe opp på scenen og synge med, sier Kari Medaas om «Ivar Medaas – Dar kjem dampen».

Ivar Medaas' enke synes kabareten var munter og fin.

– Det var jo Ivar sine viser. Det var rørende for meg som har reist sammen med Ivar i 40 år, både rart og godt, sier hun til BA.

Ivar og Kari Medaas var landskjent som Vestlandsduoen, og hadde slagere som «Eg hadde ein gong ein båt», «Draumen om fred» og «Ver glad i den nasen du har». De deltok også i Melodi Grand Prix i 1967 med «Jeg vet om en jente».

LES OGSÅ: Dar kjem dampen

– Claus Sellevoll var fantastisk til å etterligne Ivar og Jon Eikemo. Det var en kjekk og koselig forestilling. Når hele salen står og klapper i tre minutter, må det være bra. Vi gikk ut med smil om munnen, forteller Kari Medaas.

– Hva synes du om at kabareten settes opp på hovedscenen på DNS?

– Ja, er ikke det flott, så vet ikke jeg, utbryter Kari Medaas.

– Jeg kunne tenkt meg å se den en gang til.

Ivar Medaas spilte selv i «Bruredansen» på DNS i 1991, mot blant annet Karoline Krüger og Helge Jordal. Der var han forteller og spelemann.