NRK: Fleirtal på Stortinget for meir pengar til bøndene – Venstre og KrF bryt med regjeringa

Ein traktor med bilde av landbruks- og matminister Jon Georg Dale stod i førre veka parkert utanfor Landbruks- og matdepartementet i Oslo, i samband med at jordbruksorganisasjonene seier nei til statens tilbud i jordbruksforhandlingane.

Ein traktor med bilde av landbruks- og matminister Jon Georg Dale stod i førre veka parkert utanfor Landbruks- og matdepartementet i Oslo, i samband med at jordbruksorganisasjonene seier nei til statens tilbud i jordbruksforhandlingane. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Det er fleirtal på Stortinget for å gje meir pengar til bøndene enn regjeringas forslag på 410 millioner kroner, melder NRK.

DEL

– KrF har heile tida sagt at regjeringas tilbod til bøndene, som no er sendt til Stortinget, ikkje er godt nok. Det er ikkje i tråd med nylig vedtatt jordbrukspolitikk i Stortinget, seier KrFs landbrukspolitiske talskvinne, Line Henriette Hjemdal, til NTB.

Saman med Venstre bryt altså KrF med regjeringa.

– Vi er klare til å gjera ein jobb på Stortinget og håpar og at andre partier er det, legg Hjemdal til.

Stor avstand

Bondeorganisasjonene braut tidlegare i vår forhandlingane med staten om årets jordbruksoppgjer. Det inneber at statens tilbod vart oversendt til Stortinget og næringskomiteen, som etter planen skal avgje innstilling om saka 8. juni.

Avstanden har vore stor mellom partane. Det siste tilbodet frå staten før brotet var på 550 millionar kroner, medan bøndenes opphavelege krav var på 1,45 milliardar kroner.

Bøndene har vist sin misnøye med statens tilbud gjennom fleire demonstrasjoner dei siste vekene.

Stortinget gjer jobben

Føre samtalane med Venstre og KrF om det havarerte jordbruksoppgjeret var bodskapet klart frå Frps landbrukspolitiske talsperson Morten Ørsal Johansen: Det kjem ikkje på tale med meir i budsjettoverføringar neste år enn staten la opp til i sitt opphavelege tilbod.

– Stortinget har gjeve ei tydelig bestilling i jordbruksinnstillinga som regjeringa og faglaga skulle operasjonalisera i oppgjeret. Det har dei ikkje lukkas med. Då ser eg det som mest hensiktsmessig at Stortinget gjer jobben, seier Hjemdal.

– Eg reknar med at dei som er villige til å forhandla og få til ein avtale utover regjeringas tilbod, møtes i løpet av dei næraste døgna, legg KrF-politikaren til.

Artikkeltags