Gå til sidens hovedinnhold

Importerer olje for milliarder fra omstridte land for å utnytte Mongstad

Artikkelen er over 5 år gammel

I 2015 ble det importert olje til Norge for 3,5 milliarder kroner. Oljen kommer fra land som Norge helst ikke vil sammenligne seg med, og Statoil og Exxon Mobil skal være de som importerer mest.

Ifølge Stavanger Aftenblad skjer importen av olje til raffineriet på Mongstad. Der kommer storparten av oljen fra norsk sokkel, men Statoil har også behov for å importere olje med andre egenskaper enn den norske. Men de ønsker ikke å oppgi hvor oljen kommer fra.

– Av kommersielle og konkurransemessige hensyn kommenterer vi ikke hvor Statoil importerer råolje fra. Importoljen skal tilfredsstille og optimalisere produksjonen vår på Mongstad. Da trenger vi olje av riktig kvalitet for å lage de produktene som kundene etterspør, sier pressekontakt Elin A. Isaksen i Statoil til avisen.

Ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå kommer mesteparten av den importerte oljen fra Russland. Deretter følger Kongo, Kamerun, Ekvatorial-Guinea, Storbritannia, Nigeria og Angola.

Isaksen understreker at Statoil ikke handler med land som er under boikott.

Arild Hermstad i Fremtiden i våre hender er kritisk til handelen og mener at det ikke er uproblematisk hvor oljen kommer fra.

– Med Russland har vi en handelskonflikt, men likevel importerer vi betydelig mengder olje. Ekvatorial-Guinea er et av verstinglandene i Afrika, konstaterer han.

Heller ikke ExxonMobil ønsker å kommentere hvilke land de importerer råolje fra.

Kommentarer til denne saken