Gå til sidens hovedinnhold

Dette initiativet har skapt 37 nye arbeidsplasser på fem år

Artikkelen er over 5 år gammel

Målet var ti nye bedrifter på fem år da industriinkubatoren ble startet 4. mai 2011. To måneder før fem år er gått, er fasiten 15 nye bedrifter og 37 nye arbeidsplasser.

Praten går livlig og latteren sitter løst blant herrene rundt det lille bordet på «Dampen» i Knarvik når Vest24 er på besøk. De livnærer seg i høyst forskjellige næringer, men har likevel stor nytte av industrifellesskapet som er grodd frem under Hagelsundbrua i Knarvik.

– Selv om vi driver med ulike ting, er det mye som er likt når det gjelder å drive en bedrift. Vi kan lære av hverandre, sier Eivind Antoniazzi, som driver selskapet Argonville Media med lokaler på «Dampen».

– Og så er det veldig bra å være del av et fellesskap, å slippe å sitte alene, sier Patrik Randefalk i selskapet Cosono.

Kompetanse og økonomi

Det sosiale er viktig. Men i tillegg kan bedriftene i gründerfellesskapet i Nordhordland få både kompetansehjelp og økonomisk hjelp i inkubatoren, som er drevet av Industriuviking Vest. Målet var altså ti nye bedrifter på fem år da ulike investorer startet selskapet. Nå ligger de godt an.

– Ja, vi har skapt 15 nye bedrifter og 37 nye arbeidsplasser. Men i tillegg har vi trygget en del arbeidsplasser, sier daglig leder i Industriutvikling Vest, Børge Brundtland, til Vest 24.

Han har ledet selskapet fra det så dagens lys på Mongstad i mai 2011. Den gang gjorde blant annet plassmangel at man ikke kunne tilby gründerfellesskap som man gjør i Knarvik. Brundtland brukte muligheten da han fikk sjansen til å leie lokaler i «Dampen» for halvannet års tid siden. Og derifra har det bare gått oppover.

Har venteliste

– Vi har venteliste av selskaper som ønsker seg inn her, sier Brundtland, og understreker at Industriutvikling Vest også står til tjeneste for eksisterende selskaper som holder til andre steder i distriktet.

– Totalt har vi hatt kontakt med 29 gründerbedrifter og bedrifter fra det eksisterende næringslivet etter at vi startet Industriutvikling Vest, sier Brundtland.

Inkubatoren i Nordhordland huser gründere på mange ulike områder. Her sysler de med ideer innenfor oppdrett, industrielle produkter, effektivisering innenfor offshoresektoren, helsesektoren og omsorgsteknologi. For å nevne noe.

Venter mer suksess

De mest kjente er trolig gründeren av Hackit, Vegard Ertvaag, og sveiseingeniøren Katrine Molvik, som med selskapet FeC nylig vant gründerprisen Female Entrepreneur 2016. Brundtland er sikker på at det kommer flere suksesser ut av inkubatoren.

Selv trekker han frem tre kriterier han mener er viktig for å lykkes som gründer.

– Produktet eller tjenesten som leveres må selvsagt ha høy kvalitet. Gründeren må ha de rette personlige egenskapene, guts og drive til å drive gjennom prosjektet. I tillegg må man være i et rett miljø, sier den daglige lederen.

Tre i Hordaland

Industriinkubatoren i Knarvik er en av tre i Hordaland. Den største er Nyskapingsparken på Maineholmen i Bergen.

Denne er eid av Bergen Teknologi Overføring, og blir finansiert av Høgskolen i Bergen, NHH, Hordaland fylkeskommune, Bergen kommune og Siva. På nettsidene heter det at Nyskapingsparken Inkubator skal gi bedrifter en raskere og sikrere vei fra etablering til vekst.

I Sunnhordland er Atheno resultatet av en sammenslåing mellom Industrinettverket AS og Vekst Industri Sunnhordland. En rekke av de største bedriftene i Sunnhordland har eierinteresser i inkubatoren. I tillegg er kommunene i området, Hordaland fylkeskommune, Høgskolen Stord/Haugesund og Siva blant eierne. Ifølge nettsidene skal inkubatoren fremme samarbeid og drive inkubatorvirksomhet i regionen.

I Nordhordland ble initiativet til å danne en inkubator tatt i 2010. Målet var å skape ny aktivitet i tilknytning til det store industrimiljøet på Mongstad spesielt, og i Nordhordland og Bergensregionen generelt, heter det på selskapets nettsider. Bak selskapet Industriutvikling Vest står Statoil, Mongstad Vekst, Siva, CCB og BKK. Daglig leder Børge Brundtland understreker at kommunene i området, fylkeskommunen og regionrådet i Nordhordland også er sentrale aktører i deler av selskapets arbeid.

Samfunnsansvar

Industriutvikling Vest betaler ikke utbytte til aksjonærene.

– Motivet bak etableringen er mer et samfunnsmessig ansvar. Gründerbedrifter kan være til stor verdi for eksisterende næringsliv, og bygge opp under det industrielle miljøet. Eierne skal være døråpnere og sparringspartnere for å skape nytt næringsliv, sier daglig leder Børge Brundtland i Industriutvikling Vest.

Prosjektet skulle i utgangspunktet vare i fem år. Om kort tid blir det klart om det blir videreført.

 

Kommentarer til denne saken