Gå til sidens hovedinnhold

Børje skjøt 94 kilos kveite med harpun

Drev undervannsjakt i Lofoten.

Artikkelen er over 5 år gammel

Børje Møster har drevet med undervannsjakt i 20 år. Tirsdag fikk han sitt livs fangst – en kveite på 94 kilo.

Det er BA som forteller om den uvanlige fangsten onsdag ettermiddag.

Se video til høyre i artikkelen (øverst hvis du leser Avisa Nordhordland på mobil).

Forhistorien til rekordfangsten startet i fjor, da den ivrige fridykkeren startet å se på mulighetene for å fange stor kveite.

Han brukte flere dager i Lofoten uten å finne noe, og dekket store områder i jakten.

I år klaffet det bedre.

– En kamerat av meg, Michael Byø, var i Lofoten samtidig med meg. Han har mange års erfaring med kveitejakt, og vi ble enige om å dykke sammen, sier Møster.

Det var sikt på kun 5-6 meter under vann, og cirka 10 grader i sjøen da de la ut på tur tirsdag. I løpet av den første timen dukket den digre kveiten opp på cirka ti meters dyp.

– Jeg så den, og svømte opp igjen til overflaten for å puste. Jeg ville ha god tid, og planlagte det hele nøye. Jeg dykket ned igjen, og gjorde akkurat som jeg hadde tenkt. Fisken ble skutt i hjernen, og døde momentant, sier han.

Han sier at det kan høres brutalt ut, men mener denne formen for jakt er mye mer human enn mange andre fangstmetoder.

– Vi tenker jaktetikk på samme måte som på land. Man skal ha stor respekt for dyrene, og det er en mer selektiv og fin form for jakt enn for eksempel garnfiske, eller å sperre fisken inne i oppdrettsanlegg. Det minner mye mer om dyremishandling enn det vi holder på med, sier han, og legger til at han selv har jobbet i oppdrettsbransjen i flere år, frem til han fikk nok.

(Saken fortsetter under bildet)

 

Mosjon og naturopplevelser

I dag er han bidragsyter til siden frivannsliv.no, og reiser rundt og holder kurs i fridykking.

– Idealismen er å få flere til å høste fra naturen. Vi har så gode fiskeressurser her, og få som benytter seg av det. Vi kjøper gjerne fiskeprodukter som er tatt i Norge, sendt til Kina for å pakkes inn, og deretter blir sendt tilbake. Jeg synes det er rart når man har de samme mulighetene like utenfor stuedøren, sier han entusiastisk.

– Man får flotte naturopplevelser og mosjon. Når du ligger 3-4 timer i sjøen og dykker, bruker du hver muskel i kroppen, sier han.

Det første som læres til blivende fridykkere er pusteteknikk, og beholde roen. Det siste fikk Møster god bruk for da han fanget kveiten.

– Man lærer å ikke få adrenalin, for da blir det vanskelig å puste. Man må beholde roen, og være målbevisst for å unngå å gjøre feil, sier han.

– Bergen fantastisk for fridykking

Selv dykker han aldri med luft. Ikke fordi han ikke liker det, men fordi det er fridykkingen som har satt en gnist i ham.

– Jeg ble utrolig fascinert over den enkle måten å drive dykking på. Man får mer vannfølelse, og har smidige våtdrakter, sier Møster.

Folk som har drevet med fridykking en stund, gjennomfører dykk på ett til to minutter av gangen, og sjelden til dypere enn 20 meter.

– Det høres kanskje kort ut, men når du ser en person som dykker ned og er borte i et par minutter, er det lenge.

En dykketur kan også vare i 3-4 timer, så han poengterer at du får mer tid under vann enn med luft sammenlagt.

– De dykker gjerne i 40 minutter, og da har vi akkurat varmet opp. Det er da vi klarer å holde pusten lenge, og får til de gode dykkene, sier han.

Han er bosatt i Nordhordland, og sier områdene rundt Bergen er fantastiske for fridykking.

– Sotra, Nordhordland og Øygarden er nydelige plasser, og jeg har fanget mye stor lyr og torsk her. Spesielt lyren er utrolig spennende å jakte på i områdene rundt Bergen, sier han.

Han har også norgesrekorden for undervannsjakt på torsk og breiflabb med fisker på henholdsvis 28 og 23,5 kilo.

Tungt å få på land

Likevel rangerer han gårsdagens kveite som sitt livs fangst – uten tvil. Selv beskriver han det noe humoritisk som «sin våte drøm».

Kveiten var 190 centimeter lang, og veide 94 kilo. Likevel bød den ikke på store problemer før de kom til land.

– Jeg festet den til en bøye, og så drev vi med strømmen. Den veier ikke så mye i vann, men da vi skulle ta den opp ble det vanskelig.

Det første problemet var å i det hele tatt få den nesten hundre kilo tunge fisken opp til bilen. Der var det ikke plass til kveiten og etterhvert ble den hengt på bakdøren.

– Nå blir det mange gode kveitemåltider fremover. Jeg anslår vel at det blir rundt 70 kilo filet ut av denne, sier han.

Og til de som er kritiske til at store fisker ikke er god matfisk, er Møster av en annen oppfatning.

– Den er gjerne litt grovere, men det synes jeg er helt topp! Det er litt snobberi rundt at fisken skal være mindre på grunn av fibrene i kjøttet, men det er jeg helt uenig i!

Fisken vil bli delt med familie og venner.

PS: Norgesrekorden for kveite fanget under fridykking er 140,25 kilo av Vitautas Papreckis i mai i år.  Sportsfiskerekorden for kveite i Norge er 233,5 kilo, fanget i 2013.

Det er imidlertid tatt kveiter på over 300 kilo i garn.

Kommentarer til denne saken