Gå til sidens hovedinnhold

Nå starter de arbeidet utenfor Fedje

Artikkelen er over 4 år gammel

Bruker 110 millioner på å sikre grunnen rundt U-864.

Få Nh+ for kun 49 kroner i åtte veker!

Tirsdag holdt Kystverket pressekonferanse om bord i «Siddis Mariner».

Derfra skal prosjektet med å legge støttefylling i front av skråningen ubåten U-864 ligger ved utenfor Fedje ledes.

– En slik støttefylling må på plass uavhengig av hva hovedtiltaket blir. Det er ennå ikke avgjort om ubåten skal tas opp eller dekkes til. Det vi gjør nå vil ikke på noen som helst måte forhindre videre arbeid, sier prosjektleder i Kystverket, Hans Petter Mortensholm til BA.

Til høyre kan du se en animasjonsvideo Kystverket har laget av hvordan prosjektet skal gjennomføres.

LES OGSÅ: Dette spesialskipet skal stå for ubåt-operasjonen

En av få i verden

Støttefyllingene skal ikke være i direkte kontakt med vraket, men stabilisere massene rundt vraket.

Kvikksølvet har alleredet lekket ut og ligger i massene rundt, noe som gjøre dette til en krevende jobb.

Det er det nederlanske selskapet Van Oord som skal utføre jobben. De er et av få selskaper i verden som kan ta slike oppdrag som krever spesielt utstyr og kompetanse.

– Å legge støttefyllinger i seg selv er ikke spesielt. Men det unike i denne saken er at vraket er fylt med tonnevis av kvikksølv som ikke må lekke ut, sier prosjektlederen i Van Oord, Marcel Tuin.

Prosjektkostnaden er på 110 millioner kroner inkludert prosjektledelse. Kontrakten til Van Oord er på 85 millioner kroner.

I årets statsbudsjett er det kun satt av 50 millioner kroner, men Kystverket har tidligere opplyst til Avisa Nordhordland at de har ubrukte midler tilgode på prosjektet.

LES OGSÅ: Slik blir den massive operasjonen rundt Fedje-ubåten

Ligger stabilt

«Siddis Mariner» setter nå kursen mot Fedje, og i siste halvdel av mai kommer fartøyet «Stornes» til området. Det er derfra selve fyllingen skal legges. Hele prosjektet skal være ferdig i månedsskiftet juni/juli.

I første omgang skal det settes ned en rekke måleinstrumenter på bunnen som blant annet skal overvåke forandringer i miljøet, at det ikke lekker kvikksølv, og at havbunnen forholder seg stabil.

LES OGSÅ: Vel utanlandsk selskap til massiv operasjon rundt Fedje-ubåten

– Ubåten ligger i utgangspunktet stabilt, støttefyllingen skal ligge på den ene siden av ubåten og støtte opp grunnen under båten. Vi anser sannsynligheten for at noe skal rase som lav, vi har jobbet med mye med undersøkelser allerede, sier Mortensholm i Kystverket.

Det skal først legges på 40 centimenter fin masse, deretter legges lag på lag med pukk. Etterpå skal fyllingen stabilisere seg i 12-18 måneder.

Kommentarer til denne saken