Øystein Helle (33) og Ole Tobias Kjølleberg (43) prøver å gjennomføre det Dagens Næringsliv beskriver som «et av de mest spektakulære oppkjøpsraidene i norsk historie».

Det skriver Vest24.

DN skriver at den ukjente finansduoen med 36.000 kroner i aksjekapital byr på selskaper til en verdi av 24 milliarder kroner.

Tirsdag sendte de brev til alle aksjonærene i 82 norske og svenske fond og selskaper med tilbud om å kjøpe aksjer, opplyser DN.

Det nyetablerte selskapet Intrinsic Oppkjøp AS med en aksjekapital på 36.000 kroner står bak oppkjøpsplanene.

Forventet oppstyr

Det spesielle budet pryder også forsiden til Finansavisen fredag.

– Vi så i bunn og grunn for oss oppslagene, men vi så ikke for oss så skarpe uttalelser, sier Øystein Helle til Vest24.

– Hva tenker dere om at kilder i Finansavisen og Dagens Næringsliv stempler dere som fullstendig useriøse?

– Vi er veldig seriøse i forhold til det budet vi har fremlagt til investorer i en rekke selskaper. Vi har som hensikt å kjøpe aksjene til prisene som er oppgitt og videreselge dem. Oppgjørsformen er et risikoelement som investorene må forholde seg til, men i vår verden er den ikke så problematisk, svarer Helle.

Vest24 treffer ham og Ole Tobias Kjølleberg i nyetablerte, Oslo-baserte selskapet Intrinsic Oppkjøp på telefon.

Finansduoen lover oppgjør for de grandiose oppkjøpsplanene enten i form av kontanter eller ved at aksjonærene mottar eierandeler i et selskap som er eller skal på børs.

– Vi føler vi har funnet en metodikk som vil være verdiskapende for de som ønsker å selge, sier Helle.

Hvem som ønsker å kjøpe, vet de ikke.

Selv om Helle kan gå med på å kalle oppgjørsformen et risikoelement, er han snar med å påpeke at de har et sterkt nettverk i Europa, og at de føler seg trygge på å finne en kjøper.

Får gjennomgå

«Komplett useriøst», «ganske vilt» og «betydelig usikkerhet knyttet til budgivers betalingsevne» er ord som blir brukt i forbindelse med budet.

Pareto og Storebrand har sendt brev til sine aksjonærer der de fraråder andelseiere å godkjenne budet. Lengst i kritikken går konsernsjef i Torghatten, Brynjar Forbergskog.

– Vi ser høyst alvorlig på saken og vurderer å politianmelde Intrinsic Oppkjøp as. Etter vår mening bryter de verdipapirhandelsloven med sin oppførsel, sier Forbergskog til DN.

– Hva tenker dere om all motstanden dere møter?

– Det pleier å være motstand fra forvaltere og ledere i selskaper om det røres i deres gryte, for å si det slik. Det skal sies at vi ikke har intensjoner om å ta over driften i noen selskaper. Vi er en ren finansiell investor som vil vi få aksept fra de som ønsker likviditet, svarer Helle.

En mulig politianmeldelse er de ikke engstelige for.

– Han i Torghatten viste til prospektplikt, noe som er veldig feilaktig. Han forstår ikke loven. En eventuell politianmeldelse tar vi med knusende ro og hans uttalelser tar vi med en klype salt, sier Helle.

– Vi har lykkes med transaksjoner tidligere og da vi så denne markedsmuligheten synes vi det er gøy å prøve på en litt større transaksjon, utdyper strilen fra Knarvik.

Ifølge Linkedin-profilene har både Helle og Kjølleberg jobbet i Castelar Corporate Finance.

De har også erfaring fra henholdsvis DNB Markets og Argentum Fondsinvesteringer, og Neas ASA og Hiltevit Associates Inc.

De driver også selskapet Intrinsic Alternative Investments AS sammen, mens Intrinsic Oppkjøp kun er startet med formål å komme med dette tilbudet, opplyser de til DN.

På egen hjemmeside opplyser Intrinsic at aksjonærene som ønsker å selge aksjer til Intrinsic Oppkjøp AS vil kunne forvente oppgjør i løpet av 2-4 måneder og senest innen 31. mars 2016.