Gå til sidens hovedinnhold

Barn med denne øyefargen må passes ekstra godt på i sola

Artikkelen er over 2 år gammel

Barn og unges øyne er ekstra utsatte for sola. I verste fall kan skadene prege synet for resten av livet. Og visste du at blå øyne er ekstra sensitive for sollyset?

Barns øyne er mer mottakelige for de skadelige UV-strålene, fordi øynene ikke er ferdig utviklet. Det anslås at 75 prosent av den skadelige strålingen treffer netthinnen til barn, sammenlignet med 10-20 prosent for voksne.

Øyelege Erlend Sommer Landsend forteller at det hevdes at en stor del av den totale soleksponeringen et øye utsettes for, skjer i løpet av barndommen.

Norges Optikerforbund opplyser på sine nettsider at stråleskader man får som barn kan gi senskader senere i livet – blant annet tidlig utvikling av grå stær.

– Hos barn slipper linsen i øyet gjennom mer av den mest skadelige typen UV-stråling. Teoretisk sett kan det føre til økt risiko for skade av netthinnen, sier Erlend Sommer Landsend.

Les også

Flyttar heim for å verte einaste optikar mellom Knarvik og Høyanger

 

Sterk feriesol kan være skadelig

I tillegg kan sterk feriesol føre til solforbrenning. Optiker Svein Tindlund i Specsavers forteller at det er fort gjort å oppleve solforbrenning på det hvite og klare på øyet om man glemmer solbrillene.

– Typiske tegn på solforbrenning er en økende lysskyhet, og at øynene lett blir røde og rennende. Har skaden allerede skjedd, kan solbriller, en solhatt og kunstig tårevæske hjelpe. Oppsøk lege hvis det ikke bedrer seg etter et par dager eller om symptomene er alvorlige, oppfordrer Tindlund.

Visste du forresten at barn med blå øyne er mer sensitive for sollys enn de med mørkere øyne?

– Blå øyne er mer sensitive

Hvis du myser mye, eller får hodepine som følge av mysingen, kan dette være et tegn på at du tåler sollyset dårlig.

– Blå øyne er mer sensitive for sterkt sollys fordi slike øyne gir mer strølys – altså ufokusert lys som gjør at en person med blå øyne er langt mer sensitiv for sollys enn de med brune. Blåøyde plages rett og slett mer i sterkt lys enn de med brune, forteller Svein Tindlund.

Solbriller er derfor et must både for store og små i sommervarmen. For å være sikker på at du kjøper solbriller som beskytter mot UV-stråler, bør du se etter CE-merket.

CE-merkede solbriller oppfyller europeisk standard og skal beskytte mellom 99,5 – 100 prosent av UV-strålene. (ANB)

Les også

Specsavers Knarvik opna dørene att etter omfattande oppussing

 

Kommentarer til denne saken