Over 100.000 passasjerar vil bli ramma av SAS-kanselleringar måndag og tysdag

Rundt 1.500 SAS-piloter går ut i streik etter at meklingen med NHO Luftfart brøt sammen fredag morgen.

Rundt 1.500 SAS-piloter går ut i streik etter at meklingen med NHO Luftfart brøt sammen fredag morgen. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

SAS varslar at totalt 1.213 flygingar måndag og tyrsdag er kansellert som følgje av pilotstreiken. Over 100.000 passasjerar blir ramma.

DEL

Søndag er 64.000 passasjerar ramma av 587 innstilte SAS-avgangar som følge av at rundt 1.500 pilotar i flyselskapet er i streik.

På ettermiddagen melde SAS at 667 flygingar måndag og 546 flygingar tysdag blir kansellert som følge av streiken.

Totalt vil i underkant av 110.000 passasjerar i hele Norden bli ramma av kanselleringane disse dagane.

Ifølge SAS' tal har totalt 170.000 passasjerar blitt ramma av streiken gjennom helga.

Beklagar overfor passasjerar

Informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS understrekar søndag overfor NTB at flyselskapet jobbar med full styrke for å finne alternativ for passasjerane.

– Vi har stor medkjensle overfor passasjerane og beklagar på det sterkaste, seier han.

Informasjonssjefen opplyser at 282 SAS-flygingar går som normalt søndag. Tidlegare i helga melde flyselskapet at nokre passasjerar har gått glipp av reisa si fordi dei har trudd at alle SAS-avgangar er kansellert.

– Undergrev SAS' framtid

Direktør Torbjørn Lothe i NHO Luftfart, som representerer arbeidsgivarsida i konflikten med SAS-pilotane, seier til NTB at det er lite å melde når det gjeld kontakt mellom partane.

Lothe seier konflikten må løysast innan kort tid for å unngå at SAS tapar så mykje pengar at det vil undergrave selskapets framtid.

Danske Sydbank har rekna ut at kostnaden for streiken for SAS ligg på mellom 54 og 73 millionar norske kroner per dag.

– Viss ikkje SAS flyr disse passasjerane, vil andre konkurrentar overta og arbeidsplassane forsvinne, seier Lothe til NTB.

– Mange fridagar

Eit av hovudkrava til SAS-pilotane er auka føreseielegheit i turnusen. I tillegg er lønn eit tema.

– Pilotane må realitetsorientere seg. Mange andre yrkesgrupper, som for eksempel sykepleiarar, jobbar på ukurante tider med betydeleg dårlegare vilkår, seier Lothe.

Han seier vidare at ein pilot som jobbar i den variable arbeidsgruppa, har fleire fridagar enn arbeidsdagar med maksimalt 179 arbeidsdagar i året.

– Det er over eit halvt år med fridagar. Vi skjønner likevel at pilotane ønsker tydelegere planar framlagt, men så er det ein gong sånn at mange nordmenn ønsker å reise med fly på ukurante tidspunkt, seier Lothe.

– Uriktig

Leiar for SAS-pilotane i Parat, Jan Levi Skogvang, skriv i ein mail til E24 at påstandar og utsegn frå Lothe på fleire område har vore uriktige. Skogvang viser blant anna til NHO-direktørens utsegn om flytid og lågare produktivitet i SAS.

– SAS og NHO bør bidra til å løyse konflikten og ikkje framføre uriktige påstandar som bidrar til å forlenge denne konflikten, skriv han.

Skogvang har ikkje svara på NTBs meldingar søndag.

Artikkeltags