«Ja, vi elskar» blir omsider Norges nasjonalsong

Av

Stortinget vil gjere «Ja, vi elsker» til Norges offisielle nasjonalsong, 150 år etter at den blei skrevet.

DEL

(NTB): Det var Dagbladet som først omtalte saka.

Torsdag blei det klart at ein samrøystes familie- og kulturkomité på Stortinget støtter forslaget frå Frps Morten Wold om å gi Bjørnstjerne Bjørnsons fedrelandssong den offisielle statusen den ikkje har hatt til nå. Det endelege vedtaket gjerast i Stortinget 11. desember.

– Eg er glad for at alle partia valde å gå inn og støtte forslaget. «Ja, vi elsker» er ein song vi alle har et forhold til og det følast riktig å formalisere det ved at Stortinget vedtar den som nasjonalsong, seier Wold til NTB.

Han påpeiker at mange land har vedtatt kva som skal vere deira nasjonalsong, og meiner det var på tide at Norge gjorde det same.

– Då er det slått fast ein gang for alle, seier Wold, som meiner det nå heller ikkje er nødvendig å debattere tekstens innhald meir.

Få har stilt spørsmål ved songens status som uoffisiell nasjonalsong, men det har likevel vore debatt om teksten. En av strofene som trekkjast fram er denne: «Alt hva fedrene har kjempet, mødrene har grett». SV-veteran Oddny Miljeteig er blant dei som har omtalt songen som kjønnsdiskriminerande og utdatert.

Bjørnstjerne Bjørnsons første versjon av teksten blei skrevet og publisert til Stortingets opning i 1859, ifølge Store Norske Leksikon. Han gjorde fleire endringar, og den endelege versjonen kom ti år seinare. Melodien er skrevet av Rikard Nordraak.

Artikkeltags