250 ulike sortar juleøl i butikk

Av

Juleøl er ikkje lenger berre mørkt og undergjæret. Det finst nesten 250 ulike typar juleøl frå bryggeri i inn- og utland som no er plassert ut i butikkhyllene.

DEL

– Det lanserast mange nye merker, og vi ser enorm auke i utvalet dei seinare årene. Det er også mykje større bredde i kategorien i dag, seier varefagleg rådgivar Anders Roås Stueland i Vinmonopolet.

Juleølet var tidlegare einstydande med mørkt, undergjæret øl, men kjem no som både kveiteøl, stout, bock og dobbelbokk, barley wine, red ale, IPA og dobbel IPA, dobbel, trippel og kvadrupel.

Samtidig har fleire bryggeriet begynt å eksperimentere med krydder, som kanel, nellik, sitrusskal og kardemomme i juleølet for å tilføre ekstra smak. Krydring av juleølet er relativt nytt i Norge, men er meir vanleg i Belgia der man i sesongen får kjøpt varmt, krydret øl som minner om gløgg.

Det har vore brygget juleøl i Norge i over 1.500 år. Under krigen blei juleøl forbode, men på midten av 1950-talet blei tradisjonen tatt opp igjen.

Tradisjonelt juleøl lagrast som regel lenger enn anna øl før det sleppast for sal, men det har også mykje lenger haldbarheit. Dei sterkaste typane kan lagrast i fleire år.

(©NTB)

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken