Gå til sidens hovedinnhold

Norsk Vind og Zephyr over Skjerjehamn

Artikkelen er over 2 år gammel

Skal vi syns synd på vindkraftutbyggere og la dem få ikle seg offerrollen når de får kritikk?

Meiningar Dette er eit debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribenten sine haldningar.

Nordhordland skriver 11. mars dels ganske kritisk om vindkraftmøtet på Sandøy lørdag 9. mars.  Artikkelforfatteren mener blant annet at Zephyr og Norsk Vind Energis representanter burde ha fått slippe mer til på dette møtet. Kanskje det!  Vi vurderte selvfølgelig å gi dem taletid på møtet, men vi har erfart i andre lignende møter at svært lite nytt om vindkraftverkene av interesse for offentligheten fremkommer i slike foredrag. Det meste av utbyggernes tid blir brukt på klima som synes å være det eneste argumentet man finner for å bygge ned vår vakre, uerstattelige natur med vindindustri. Dette bekreftet da også utbyggerne selv gjennom vinklingen på sine replikker i møtet.

Les også

Kommentar: Uverdig tone på debattmøtet i Gulen

 

Klimaet er en svært viktig sak! Men hvor mange av oss føler at denne saken ikke blir godt belyst ellers i samfunnet gjennom tusenvis av innslag i aviser, TV og på radio? Hvorfor skulle vi da la dem få bruke dyrebar taletid på å fortelle oss noe vi allerede vet? Når den ene av utbyggerne på telefonen attpåtil fremsatte ganske grove beskyldninger om en av foredragsholderne ble det lett å si nei til å la dem bli innledere på møtet.

Les også

Utbyggarane avviser kritikken frå vindkraftmotstandarane

 

Det er ikke riktig som artikkelen gir inntrykk av at Zephyr og Norsk Vind Energi ikke fikk komme til orde. Det fikk de på akkurat de samme premisser som de andre deltagerne – ved korte replikker eller spørsmål. Dette er samme praksis som NVE kjører på folkemøter, bare at da er det utbyggerne som får all taletiden. Det virker som vindkraftutbyggere har blitt vant med å få det slik de vil. Det er nok ikke bare fordi NVE i veldig stor grad spiller på lag med dem, men det er også fordi vindkraftrepresentantene har fått spesialtrening i metoder for å manipulere og påvirke befolkningen.

Les også

– Vindmøller dempar lysta på flytta heim

 

Stein Malkenes foredrag handlet om hvordan det oppleves å stå alene som vindkraftnabo og være mottager av den behandlingen som Zephyr gir den som ikke vil bøye seg for deres ønsker. Det var åpenbart at historien hans traff Zephyrs representant meget hardt. Men kanskje Zephyr hadde godt av å høre litt om hvordan den behandlingen de i årevis har utporsjonert til Malkenes, og andre vindnaboer, oppleves? Jeg har selv fulgt Malkens historie nært de siste to årene og har sett de fleste dokumentene han viste til i sitt foredrag. Fortellingen hans er godt dokumentert! Jeg har ofte tenkt på hvor slitsomt det må være å stå alene i en slik kamp mot en overmakt som er på lag med myndighetene og som har enorme økonomiske ressurser og innflytelse til rådighet. Var det Zephyrs hensikt å knuse ham?

Les også

Stort engasjement mot vindkraft i Gulen

 

Vi ønsket å skape et møte hvor folk kunne komme og lytte til en annen fortelling enn utbyggernes enøyde rosemalte historie. Et møte hvor de vitebegjærlige kunne få utforske hvordan en fremtid med et vindkraftverk i nabolaget vil bli. De som var tilstede får selv dømme om vi lyktes med det. Det er imidlertid noe ganske surrealistisk ved tanken at Zephyr og Norsk Vind Energis representanter, inntrengerne, skal få smykke seg med offerrollen i denne saken - slik innledningen til avisens artikkel lett kan gi inntrykk av.

Sveinulf Vågene,

La Naturen Leve – uten vindkraft

Kommentarer til denne saken