Vinteren er i full ferd med å bre seg over det ganske land. Etter fleire veker med gråvêr, regn og tåke meldast det om snøbyer inn mot helgen både på Austlandet, Vestlandet, i Midt- og Nord-Norge.

– På Austlandet får vi nye rundar med nedbør i morgon. Det har vore mykje grått og stussleg vêr i det siste, men det blir litt lågare temperaturar innover mot helgen. Nedbøren går over til snø ganske mange stader etter kvart, fortel vakthavande meteorolog Marit Berger ved Meteorologisk institutt til NTB.

Fem til 15 cm med snø

Ho opplyser at det meste av nedbøren i Agder og Østfold vil komme som regn, men for resten av austlandsområdet sør for Lillehammer er det venta fem til 15 centimeter med snø. Dette kan gi trøbbel i trafikken, og snøvarsel for torsdag er sendt ut for Oslo, Akershus, Buskerud, Vestfold, Telemark, Oppland og Hedmark.

Bilistar tilrådast å rekne med noko ekstra tid til transport og køyring.

Berger påpeiker derimot at det i helgen ser ut til at nedbørsmengdene blir mindre for hele austlandsområdet, samtidig som temperaturane blir gradvis lågare. Somme stader kan gradestokken krype ned til -10.

– Det er til og med mogelegheit for sol! Kanskje allereie frå fredag vil det bli lettare vêr og skydekke, seier Berger.

Snø og farevarsel også i vest

Folk på Vestlandet og i Midt-Norge kan også finne fram snøskuffen, då det er venta mykje snø nærmare helgen.

Frå fredag er det ferda ut farevarsel for Nordfjord, Møre og Romsdal og Trøndelag.

– På de sørlegaste delane av Vestlandet, sør for Nordfjord, så vil det blåse og komme byger på kysten, men desse blir mindre lenger inn i landet. Temperaturmessig vil det ligge rundt omkring null grader inn mot helgen, seier Berger.

Kald vind i nord

Det er også ferda ut farevarsel frå laurdag om nedbør i Troms, Nordland, og kyst- og fjordstrøkene i Vest-Finnmark.

Berger påpeiker at Øst-Finnmark slepper litt billigare unna med mindre nedbørsmengder.

– Det er snakk om eit lågtrykk som ligg oppe i nord, og som fører til ein kald nordvestleg pålandsvind. Då blir det snøbyer, og det vil blåse periodevis langs kysten, seier Berger.

Det er også meldt om ein god del vind på Spitsbergen i løpet av helgen.

– Om man tenker på effektive kuldegrader, kan det bli ganske kaldt. Dette gjeld også for fastlandet, der det er mykje vind og lave temperaturar, seier Berger.

(©NTB)