(Siste)

[Bergensavisen] Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag brøt tirsdag ettermiddag jordbruksforhandlingene med staten.

– På vegne av regjeringen synes jeg det er beklagelig at de bryter. Vår målsetting var å få til en avtale, sa landbruks- og matminister Sylvi Listhaug (Frp) på en felles pressekonferanse sammen med Bondelagets leder Nils T. Bjørke og Småbrukarlagets leder Merete Furuberg klokken 14.30 tirsdag.

– Regjeringen har ikke vist forhandlingsvilje, sa Bjørke.

– Vi kan ikke gjøre annet enn å si klart fra at utviklingen for norsk matproduksjon ikke er noe vi kan være med på. Dette landbruket kan vi ikke ha. Derfor bryter vi årets jordbruksforhandlinger, sa Furuberg på pressekonferansen.

Listhaug har tilbudt bøndene en økning på 150 millioner kroner fra i fjor, noe som utgjør om lag 10 prosent av bøndenes krav. Statens tilbud er rausere enn det Høyre og Fremskrittspartiet tidligere har tatt til orde for. Bøndenes krav var i utgangspunktet på 1.350 millioner kroner, melder NTB.

Etter bruddet i forhandlingene, startet aksjonene i hele landet og i Kanalveien i Bergen.

– Vi forventer oppmerksomhet

Rundt klokken 1800 kom fire traktorer fulle med melk kjørende til Tine Meierier på Minde i Bergen.

De heller ut nærmere 5000 liter med melk og vann på asfalten som en protest mot regjeringen og lanbruksminister Sylvi Listhaug.

– Dette er en måte å få frem budskapet på. Vi liker ikke å kaste mat, men dette er en måte å markerere seg på, sier leder i Hordaland bondelag, Frøydis Haugen til BA.

– Hva forventer dere av denne aksjonen?

– Vi forventer oppmerksomhet rundt bruddet i forhandlingene og rundt det dårlige tilbudet vi har fått. Dette rammer bønder, forbrukere og næringsmiddelsindustrien.

– Hvorfor har dere valgt Tine på Minde som aksjonssted?

– Svært mange arbeidsplasser her står og faller på melkeprodusentene på Vestlandet. Mange av de minste og mellomstore melkeprodusentene vil bli hardt rammet om det blir slik regjeringen ønsker det, sier hun.

Lars Peter Taule i Bondelaget sier at de sperrer begge ender av Kanalveien.

– Vi bruker traktorer og møkkesprayere for å sprute ut melken, sier han og legger til.

– Poenget med dette er å gi beskjed om vår misnøye.

Rasende beboer - les hele saken hos Bergensavisen