(Siste)

Bøndene oppfordres til å tømme hyllene for egg, men lederen i Norges Bondelag fastholde at hensikten ikke er å ramme forbrukerne.

– Vi ser at tomme hyller kan bli resultatet, men målet er ikke å tømme butikkene for egg. Vi vil skape oppmerksomhet om norsk mat, matsikkerhet og det faktum at dette ikke er en selvfølge i butikkene, sier Norges Bondelags leder Nils T. Bjørke til NTB.

Bondelagets landsomfattende blokade av ni eggpakkerier fra torsdag morgen er samkjørt med en SMS-aksjon overfor medlemmene, som oppfordres til å hamstre egg.

– Vi oppfordrer medlemmene til å kjøpe egg for å sikre seg, og gjerne litt ekstra, sier Bjørke.

På spørsmål om hvordan blokade av eggpakkeriene kombinert med aktiv hamstring ikke rammer forbrukerne, sier Bjørke at folk flest bør kunne klare å sikre seg de eggene de trenger til 17. mai.

– Man kan nok oppleve at det blir tomt for egg enkelte steder. Men de som trenger egg og er bekymret, de bør klare å skaffe seg det, sier han.

Bondelagslederen sier til NTB at de ikke har noen planer om å avslutte eggeaksjonen med det aller første.

– Vi holder nok på en god stund til, sier han.

Bøndene aksjonerer i protest mot Statens tilbud i årets jordbruksoppgjør. Forhandlingene om jordbruksavtalen ble brutt av Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag tirsdag ettermiddag.

Regjeringens samarbeidspartier på Stortinget, Venstre og KrF, har oppfordret landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) til å gjøre et nytt forsøk.

– Vi er klare til å prøve på nytt, vi. Men så lenge beskjeden fra Staten er at de ikke har noe mer å gi, så er forhandlingsbordet tomt. Da har det heller ingen hensikt å prøve. Statens tilbud er ganske enkelt ikke bærekraftig. Derfor må det komme noe mer før vi starter på nye runder, sier Bjørke.

NTB har spurt Landbruksdepartementet om en kommentar fra Listhaug, uten å få noe svar så langt.

Dagligvarekjedene tror ikke folk vil merke Bondelagets egg-blokade til 17. mai hvis kundene handler som normalt. De beroliger engstelige nordmenn og sier at det vil være mer enn nok egg i butikkene til 17. mai, dersom folk ikke starter å hamstre.

– Vi har fulle lagre og fulle butikker, så vi er ikke engstelige. Det kommer til å gå veldig bra til godt over 17. mai, det trenger ingen være redd for, sier kommunikasjonsdirektør Kristin Paus i Coop til NTB torsdag formiddag.

I ICA sier kommunikasjonssjef Bjørnar Mickelson at også de har godt med egg og at det ikke vil bli noe problem i deres butikker hvis ikke folk begynner å hamstre.

Heller ikke i NorgesGruppen er de bekymret dersom folk handler som normalt, men sier at situasjonen vil endre seg dersom blokaden vedvarer.

– Vi er sikre på at det vil bli utfordringer neste uke hvis aksjonene fortsetter, sier kommunikasjonsdirektør i NorgesGruppen Per Roskifte.

Rema opplyser at dersom det skulle gå tomt, vil de gjøre alt innenfor deres handlingsrom for å skaffe kundene egg og sørge for en jevn fordeling til butikkene.

Ingen av kjedene NTB har snakket med, har torsdag formiddag fått signaler om at de merker noe til Bondelagets SMS-aksjon som ber medlemmene om å hamstre egg.


– Ulovlig

Bøndenes eggaksjoner er ulovlige, og både bønder og bondeorganisasjonene kan bli dømt til å betale erstatning, mener en ekspert på boikottlovgivningen.

– Aksjonen er ulovlig, sier stipendiat Kurt Weltzien ved Institutt for privatrett ved Universitetet i Oslo til NRK.

– Det er den fysiske hindringen, at man stanser en lovlig virksomhet ved fysisk å sperre den, som gjør dette ulovlig, sier Weltzien, som skriver doktoravhandling på boikott som arbeidskampmiddel. Han mener også SMS-aksjonen rammes av lovverket.

– Dette er et ledd i å effektivisere blokkeringen av pakkeriene. Poenget for begge aksjonene er å hindre forbrukeren i å få tak i egg, så jeg mener disse to forholdene må ses i sammenheng og oppfattes som én og samme aksjon, sier Weltzien.

(ANB-NTB)