Gå til sidens hovedinnhold

Morten Klementsen og FNB åtvarer Alver: «Byvekstavtalen kjem til å forandre og avfolke det Strilelandet vi kjenner»

Artikkelen er over 1 år gammel

Meiningar Dette er eit debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribenten sine haldningar.

«By og land, hand i hand» - var Det norske arbeiderpartis slagord fra 1933. Oppfattelsen av by og land som to adskilte verdener er svært gammel.

Den gang skulle hele landet taes i bruk. Dette var starten på den norske samfunnsmodellen som vi lenge har hegnet om.

Nå feier Byvekstavtalene over landet som en vind, anda en sentraliseringsplan , kamuflert som et miljøtiltak. Alver kommunestyre har takket ja til forhandlinger om en slik utvidet avtale med Staten (Regjeringen) og Bergen.

Denne avtalen skal om den blir godkjendt vare i 30 år, i første omgang. Hva er det så denne Byvekstavtalen går ut på?

Det er en farlig og giftig avtale som skal som det tilforlatelige ordet tilsier hjelpe Bergen sentrum, og da helst Bybaneområdene til å vokse - på bekostning av utkantene i Alver kommune.

Dette kommer til å forandre og avfolke det Strilelandet vi kjenner. Knarvik blir som en bydel i Bergen, tilsvarende Åsane. Resten av Alver får byggeforbud. Det kan også fort bli rushtidsavgift i Knarvik.

De foreløpige slagordene for Alver er: «Vi skal ta heile kommunen i bruk!» og «Vi byggjer Alver». Disse lovnadene får en hul klang. Sjelden har en sett større forskjell i politikernes intensjoner og hva de reelt har som mål å gjøre.

Neste veke skal dei forhandle om byvekstavtale

FNB Alver har blitt nedstemt i kommunestyret med vårt forslag ved å takke pent nei til en avtale som vil umuliggjøre disse flotte frasene. Vi fikk kun våre 10 stemmer , og vårt forslag falt.

Hvorfor gå i forhandlinger i en avtale som vil avfolke distriktene? En kan motta sølvpenger i fire år… - i bytte med mot at Alver skal prioritere utbygging av Bergen sentrum.

Det er nok nå. Bergen må gjerne vokse eller minke. Alver kommune må bestå - både de sentrale områdene i kommunen, og ikke minst utkantene. Om vi må kjøre en ny Strilekrig som i 1765, så er det nå dette må gjøres.

Byvekstavtalen skal forhandles i en fei. Forhandlingsbordet skal fange, og saken skal endelig avgjøres i desember i år, i Alver kommunestyre. Selv om de mange nye kommunestyrerepresentantene ikke får folkevalgtopplæring før i feb. 2020, og selv om Alver enda ikke har blitt en ny kommune. Regjeringen har det travelt, må vite.

Les også

Lite å henta for kommunar i Nordhordland: – Bør avvente byvekstavtale

Om Senterpartiet i Alver eller i Vestland går inn for utvidet Byvekstavtale bryter de med sin distriktspolitiske program. Det ble spennende å se hva Senterpartiet finner på i denne meget viktige saken.

Det har nettopp kommet en ny rapport om Byvekstavtalene som omhandler hvor lite demokratiske disse er. Vi har fått advarsler fra ordførere i kommuner som har bitt på agnet, og som angrer seg. Avtalen, som varer i minst 30 år, er en avtale er det lett å komme inn i, men som i Eagles sin låt, Hotel California sitt siste vers, kan du ikke forlate avtalen.

Last thing I remember,
I was Running for the door
I had to find the passage back to the place I was before
'Relax' said the night man,
'We are programmed to receive.
You can check out any time you like,
But you can never leave!'

Si JA til å ta hele Alver i bruk, snakk med din lokale politiker, og fortell denne personen at du ikke vil inn i en tvangstrøye styrt av Bergen, for Bergensere. - Si NEI til en giftig Byvekstavtale.

Morten Klementsen
Leder, FNB Alver

«FNB Alver avviser byvekstavtalen fullstendig»

Kommentarer til denne saken