Gå til sidens hovedinnhold

Minneord om Bjarne Foss

Artikkelen er over 4 år gammel

Det er med stor sorg at vi nå har fått meldingen om at Bjarne Foss er gått bort. Han har i mange år levd med kreftdiagnosen, men nå i julehelgen måtte han gi tapt.

Selv møtte jeg Bjarne Foss første gang i forbindelse med bygging av de nye lokalene i Knarvik. I alle år etterpå fikk jeg gleden av å samarbeide med han i hans senere byggeprosjekter og i de senere årene også som samtalepartner i hans kamp mot byråkrati og politikere.

Bjarne Foss ble født på Foss i Gaular i 1929. Han vokste opp i små, men trygge kår og måtte tidlig ut i arbeidslivet. Med handelskole og lærerike år i diverse bedrifter i Bergen som bagasje startet han sammen med andre i 1957 møbelfabrikk i Alversund. Denne fabrikken flyttet etter kort tid til større lokaler i Isdalstø. Møbelproduksjonen holdt til i disse lokalene helt frem til 1971. Da hadde tidene forandret seg og til liks med de fleste andre møbelfabrikker i landet la Bjarne Foss ned produksjonen på Isdalstø.

I 1971 startet han derfor med Møbelutsalget Bjarne Foss AS i disse lokalene. Kommunestyret i Lindås likte derimot ikke dette og nektet å godkjenne bruksendring. Bruksendringen ble etter mye kamp likevel godkjent men dette var starten på en lang kamp mot politikere og byråkrater i Lindås, en kamp som Bjarne Foss ikke fikk se slutten på.

Møbelutsalget i Isdalstø vokste, og det ble snart nødvendig å skaffe større lokaler. Etter nok en kamp mot politikere og byråkrater flyttet Møbelutsalget Bjarne Foss i 1983 inn i nye lokaler i Knarvik. Også disse lokalene ble for små og i 1999 sto det som vi i dag kjenner som Foss Bygget ferdig.

Selv om Bjarne Foss måtte sloss mot politikere og byråkrater gikk han selv inn i politikken og satt som medlem av kommunestyret i 16 år. Han var i 3 år formann i Helse og sosialutvalet og skal ha mye av æren for å få bygget nye lokaler for Knarvik Industri og Miljø, og det innenfor både tid og budsjett.

I alle år etter at Bjarne Foss flyttet til Lindås og etablerte egen virksomhet følte han seg lite velkommen og direkte motarbeidet av de som styrte kommunen. Alle de usanne beskyldningene og vedtak som han fikk mot seg gjorde de siste årene hans tunge. Som tilsvar til alt dette utgav Bjarne Foss derfor sin bok like før jul i 2015. I boken «Ikkje til å tru – om ein fantastisk møbelsuksess og offentlig psykisk terror» forteller han på en god måte ikke bare om sitt liv, men dokumenterer også hvordan han i alle år med alle midler ble motarbeidet. Tilbakemeldingene han fikk på det som kommer frem i boken gjorde han godt og ble en ikke så liten oppreising for han..

Bjarne Foss var en gründer og en markant mann i næringslivet i Lindås og han satte gode spor etter seg der han var med. Og det er vel ikke mange hus i Nordhordland som ikke har møbler eller annet inventar som ikke kommer frå Møbelhuset Bjarne Foss.

Jeg lyser fred over hedersmannen Bjarne Foss sitt minne.

Kommentarer til denne saken