Gå til sidens hovedinnhold

Bilvegen i mørketida

Artikkelen er over 2 år gammel

Holdningen til enkelte sjåfører er skremmenede, og kan bli potensielle ulykkesfeller.

Lesarbrev Dette er eit debattinnlegg, skrive av ein ekstern bidragsytar. Innlegget gir uttrykk for skribenten sine haldningar.

Det går mot vinter, dagene er blitt kortere, og mørket senker seg over vårt fylke. Denne tiden på året krever mer årvåkenhet fra bilister spesielt, men også for fotgjengere.

Hver eneste dag observerer jeg biler med mangelfull lyssetting. Langs våre «motorveier» med veideler her i fylket er det ikke avskrekkende, men beveger vi oss for eksempel nordover i Norhordland (hvor jeg kjører ofte) finnes der veldig mange veier med mangelfull belysning og manglende markeringer (striper) i og langs veien, og det er da veldig vanskelig å observere et «enøyd» kjøretøy.

Mange steder er det ikke plass til å passere en bil i hver retning, sånn at en av bilene må stoppe. Veldig mange veier mangler veilys, så da er det veldig viktig at den bilen som stopper, umiddelbart dimmer ned lysene til parkeringslys og gjerne blinker inn til siden for å gi tegn til at man stopper. Dette hjelper enormt for møtende kjøretøy, som da slipper å bli blendet like før passering av ventende kjøretøy.

Les også

– Det må bli kult å lysa i mørket

 

Jeg observerer også tilfeller hvor folk ferdes langs veien uten refleks. Dette er jo da de stedene hvor det ikke finnes fortau. Desverre er fortau mangelvare mange steder utenfor hovedvei-områdene.

En ting til som bør nevnes er at jeg har sett flere tilfeller av vinglete kjøring på «motorveien». Jeg har da kjørt ut i venstre felt for å komme opp på siden av vedkommende, og som oftest så sitter sjåføren og sender tekstmelding eller spiller et eller annet spill. Forleden dag fløytet jeg på en bil som lå foran meg og vinglet. Da jeg passerte bilen viste han fingeren.

Les også

Vaksne bør læra av barna sine refleksvanar

 

Holdningen til enkelte sjåfører (de fleste er selvsagt bra) er skremmenede, og kan bli potensielle ulykkesfeller. La aldri kjøreturen bli en vane. Vær oppmerksom, ikke la deg distrahere av tekstmeldinger, innkommende telefoner (på håndholdt mobiltelefon) eller ting som skjer utenfor veien. Husk også at bilen skal ha skikkelige dekk når snøen kommer. Kjør forsiktig.

God høst og vinter.

Mvh

Dag A Bjaarstad

Kommentarer til denne saken