Krangel om opplæringsspråk: – Føler seg snytt nettopp fordi de har hatt nynorsk

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

Lesarbrev I avisen Nordhordland den 10.5. går Inger Helen Midtgård fra Alversund Mållag sterkt ut og krever at de 250 elevene ved voksenopplæringen i Lindås skal lære nynorsk. Hun sier at hun aldri har skjønt hvorfor det i det hele tatt blir brukt bokmål i voksenopplæringen og at mange hun har snakket med, føler seg snytt for ikke å ha hatt nynorsk.

Vel, Inger Helen Midtgård fra Alversund Mållag, mange av de jeg har snakket med, føler seg snytt nettopp fordi de har hatt nynorsk, og fordi de ikke har hatt bokmål.

Lindås kommune inntar en nøytral og passiv holdning til hele problemstilliingen av økonomiske årsaker. Det hele er uforståelig for meg. Hvis det var snakk om navn på en veistubb eller elvemuslinger i et bekkefar, ja da ville man ha innhentet konsulenthjelp og betalt i dyre dommer for å få gjort de riktige vedtakene basert på deres evalueringer. Men her, når det gjelder mennesker og deres fremtid, da kaster man alle fornuftige prinsipper på båten. Har man ikke tilgang på fagfolk i denne saken? Jo, og her får man all rådgivningen gratis, til og med. Alle de ansatte ved voksenopplæringen i Lindås, som står i undervisningssituasjonen hver dag og som virkelig vet hvor skoen trykker, har sendt et felles brev til kommunen der de ramser opp en rekke argumenter for å fortsette undervisningen på bokmål. Det virker som om disse fagpersonene verken blir hørt eller respektert.

Hvem er det som egentlig skal tilfredsstilles i slike spørsmål? Mållaget? Kommunen? Det åpenbare svaret er den enkelte innvandrer, som i de fleste tilfeller har ett eneste mål: Å lære seg språket på en så rask og effektiv måte som overhodet mulig og komme seg ut i arbeid. Og når vi vet hva status er per i dag på det eksisterende læreverket og det som finnes av ordbøker, sier målformen seg selv. 

Og bare som et lite spørsmål til Inger Helen Midtgård til slutt: Hvis du ble tvunget på flukt til et afrikansk land med to målformer, der den ene bare ble snakket og brukt av 10 prosent av befolkningen og ellers sjelden ble brukt i massemedia, ville du ha godtatt å bli påtvunget å lære dette?

Morten Røstad

Frekhaug

Skriv ditt lesarbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppmodar lesarane til å bidra med sine synspunkt, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken