Gå til sidens hovedinnhold

Nordhordland som namn er misvisande

Artikkelen er over 4 år gammel

Lesarbrev Dette er eit debattinnlegg, skrive av ein ekstern bidragsytar. Innlegget gir uttrykk for skribenten sine haldningar.

Det er ingen nyhet at undertegnede er sterk motstander av kommunesammenslåingen mellom Lindås, Radøy og Meland. Men når det etter all sannsynlighet blir en realitet, må jeg kunne ytre mine tanker rundt navnet «Nordhordland», som de fleste ledende politikerne i de tre kommunene vil ha som et samlende navn for den nye kommunen.

Fylket Hordaland forsvinner også i kommunalminister Sanner sitt nye rike. At den nye «fremtidsrettede» kommunen da skal hete «Nordhordland», er for meg denne påskens største mysterium. Skal en i sin iver med å bygge ny kommune se fremover, samtidig som baketter ser jeg det som direkte merkverdig at den nye kommunene skal kalles opp etter et fylke som også forsvinner.

Det nye fylkesnavnet blir nok Vestlandet Fylke. Logisk sett bør kanskje kommunen da hete Nordvestlandet om en skal følge fylkesnavnet. Dette blir for dumt.

Hvilke preferanser har en for at kommunen med navn «Nordhordland» om noen år? Regner med at kommunen skal vare lenger enn til 2024? Jo, altså... kommunens navn bygger på et fylke som har skiftet navn, og ligger plassert nord i det fylket som ikke eksisterer lenger?!

Navnet Hordaland blir vel ledig? Om en skal følge det gamle folkenavnet Hǫrðar, kan vel også Hordabø være et passende navn? Mulighetene er mange.

Navnet «Hordaland» kommer av folkenavnet Hǫrðar (germansk folkestamme, se Haruder). Hǫrðar kommer av urgermansk haruðóz som betyr 'kriger, helt'.

Hordene kom til Vestlandet, og bosatte seg mest på Bergenshalvøyen. Navn som Hordabø, Hordnes, Hordvik og Hardanger («hordenes fjord») kommer av dette folkenavnet, og Hordaland betyr likeledes «hordenes land».

Poenget er at nord for Hordaland ikke finnes lenger inn i fremtiden, og bruk av «Nordhordland» som kommunenavn er direkte missvisende og lite kreativt.

Det gamle ordspråket gjelder formodentlig enda: «Namnet skjemmer ingen, sa mannen, dei kalla honom tjuv».

Lykke til med kommunenavnevalget!

Morten klementsen

Kommunestyrerepresentant for Bygdelista Folkeviljen i Meland

Kommentarer til denne saken