Gå til sidens hovedinnhold

Eiendomsskatten – til glede og nytte for hvem?

Eiendomsskatt

Artikkelen er over 3 år gammel

Meiningar Dette er eit debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribenten sine haldningar.

Nordhordland Næringslag har over 350 medlemmer, flere av disse betaler eiendomsskatt til kommunen fordi de har eiendom og utstyr som brukes i sin næringsvirksomhet. Eiendomsskatten kan være inntil 7 promille av taksert verdi. Noen kommuner har kun eiendomsskatt på bygg/anlegg, andre også på utstyr (verk/bruk - maskinskatt), noen kommuner har eiendomsskatt også på boliger. Det er kommunen som avgjør omfang og promillesats.

Regjeringen har i sitt forslag til budsjett foreslått å endre i grunnlaget for eiendomsskatt, enten ved å frita produksjonsutstyr og –installasjoner eller fjerne grunnlaget for verk/bruk. (omtalt som maskinskatt)

ENDRING I EIENDOMSSKATTEN

Det er altså IKKE eiendomsskatten som skal fjernes, det er et forslag om å endre grunnlaget knyttet til verk/bruk (maskinskatten) Det vil medføre at flere bedrifter med næringseiendommer vil få redusert eiendomsskatt. En begrunnelse for endringsforslaget er ulik praktisering og skjønnsmessig verdi vurdering.

Vi minner om at denne skatten IKKE er en beskatning basert på bedriftens resultat – eiendomsskatten påløper uavhengig om driften går i pluss eller minus.

Les også

Fråtatt eigedomsskatten på verk og bruk: – Eg er veldig, veldig skuffa

 

BETALE SKATT

Våre medlemmer er ikke motstander av å betale skatt, men med mange rettssaker og støy, er det et tydelig behov for å endre. Nordhordland Næringslag håper budsjettforslaget om endring blir vedtatt. Det vil i så fall innebære at de kommuner som rammes får en 5 års periode til å tilpasse seg en ny situasjon.

Det synes vi er rimelig. Det vil bedre både resultat- og konkuranseevnen og gi en bedre forutsigbarhet. Det vil også bedre investeringsevne og lyst. Kort og godt: En bedre hverdag.

Det kan også gi grunnlag for nye etableringer. Datalagring er en av fremtidsmulighetene i Nordhordland. Et lavere skattegrunnlag vil gjøre det mer interessant å etablere seg.

Les også

Siv Jensen (FrP) til BT: – Synest ikkje synd på Lindås

 

ATTRAKTIV

Derfor er dette også et spørsmål om attraktivitet og konkurranse – de kommuner som ikke maksimerer skattegrunnlaget, vil være mer attraktiv. Kommuner trenger flere arbeidsplasser!

Nordhordland Næringslag vil oppfordre de kommuner som rammes til å sørge for at næringslivet får næring til å blomstre – det vil også gi gode skatteinntekter!

Svein M Nordvik

Daglig leder

Nordhordland Næringslag

Les også

Vurderer eigedomsskatt på næring om Mongstad-skatten ryk

 

Kommentarer til denne saken