Gå til sidens hovedinnhold

En kommune i Nordhordland?

Artikkelen er over 5 år gammel

Lesarbrev Dette er eit debattinnlegg, skrive av ein ekstern bidragsytar. Innlegget gir uttrykk for skribenten sine haldningar.

På begynnelsen av 2000-tallet prøvde Erna Solberg som kommunalminister i en høyre regjeringen - administrert av Bondevik - å forverre kommuneøkonomien for derved å tvinge gjennom kommunesammenslåinger. Deretter fikk vi 8 år med den rødgrønn regjeringen som styrket kommuneøkonomien i Norge. 

Etter valget i 2013 har vi på ny fått en blåblå høyre dominert regjering, som gjenopptar angrepene på kommunene i Norge. Kommunalminister Sanner har fra dag en snakket pent om at dette skal være frivillig - og det er bra. 

Når det budskapet er solgt inn, kommer endringene i inntektsstruktur som går i disfavør av småkommuner – og den såkalte frivillighet erstattes med det som kalles frivillig tvang.  

Småkommuner skal skremmes inn i en stor kommune for ellers – ellers skal vi tvinge dere ved å strupe inntektene.

Poenget for Austrheim kommune ved å gå inn i en storkommune må være at tjenestetilbudet skal blir bedre for folk flest.

Austrheim er i dag en kommune med:

  • godebarnehager.
  • gode skoler
  • et godt helsevesen
  • et godt omsorgvesen
  • en god videregående skole,
  • og en god kommune administrasjon.

Etter det jeg kan se av samarbeidsavtalen som er utarbeidet av Lindås, Meland og Radøy kommuner, er det grunn til bekymring.  Avtalen er generell og lite konkret.  Jeg forutsetter at Austrheim kommune eventuelt skal tiltre den samme avtalen, og ut fra denne avtalen, kan jeg ikke forstå hvordan man har tenkt å bedre tjenestene til innbyggerne i Austrheim dersom Austrheim kommune slutter seg til en storkommune.

Med Høyre som pådriver, prøver regjeringen nok en gang, å ødelegge kommuneøkonomien for små kommuner, for derved å gjøre forsøk på tvinge frem kommune sammenslåinger.

Det er å håpe at kommunepolitikere og velgere i Austrheim kommune ikke lar seg påvirke av den argumentasjonen!

Kommentarer til denne saken