Gå til sidens hovedinnhold

Foreldre vil halda huseigar ansvarleg om noko skjer med borna

Artikkelen er over 5 år gammel

Les det opne brevet av foreldre i Bø barnehage og Hordabø skule til Radøygruppen, Radøy Bemanning og politikarane i Radøy.

Lesarbrev Dette er eit debattinnlegg, skrive av ein ekstern bidragsytar. Innlegget gir uttrykk for skribenten sine haldningar.

I slutten på oktober kunne vi lese i avisene at det mest sannsynlig ville komme asylmottak for enslige mindreårige på Hordabøheimen. Umiddelbart melder det seg mange spørsmål, i og med at denne er plassert tett opptil barnehage og skole. Ingen kunne fortelle noen ting, og det ble varslet folkemøte om saken.

LES OGSÅ: Formannskapet i Radøy svarar i felles uttale.

Folkemøtet med UDI, Norsk Mottaksdrift og ledelse i kommunen førte ikke til noe oppklarende, heller tvert i mot. Det var ikke mange spørsmål vi fikk svar på og representanten fra UDI var heller nedlatende og snakket bort de bekymringer som ble tatt opp. Til og med det som ble referert fra UDIs egne rapporter ble avfeid som tøv. Norsk Mottaksdrift kunne heller ikke svare godt for seg. Greit nok at de hadde kort tid på å forberede seg til møtet, men all den tid de driver mottak flere steder i landet burde de ha gode planer for drift og oppfølging, uavhengig om mottak er plassert i Bøvågen, på Hamar eller i Tromsø. Dette gir ikke inntrykk av hverken kontroll eller at vi kan roe oss ned på at våre barn er trygge.

Så til huseier: Tok dere på noe tidspunkt med i vurderingen hvilke konsekvenser dette har for et lite lokalsamfunn? Tenkte dere overhodet på alle de foreldrene som heretter må levere det kjæreste de har og gå på jobb med en klump av frykt i magen på hva som kan skje? Tenkte dere på at kommunen ikke har alternative barnehage- eller skoleplasser, dersom det skulle skje det vi ser i andre tilfeller der asylmottak er plassert tett opp i barnehager/skoler? Hverken Bø barnehage eller Hordabø skole er planlagt nedlagt. Tenkte dere overhodet på at barn i området blir fratatt den naturlige møteplassen på skolen på ettermiddagstid?

Tenkte dere på kostnadene dere påfører en allerede presset kommuneøkonomi, noe som går ut over alle innbyggere i Radøy? Tenkte dere på alle dem som mister jobbene sine for tiden og kanskje må gå til banken for å refinansiere lån eller selge hus? Verdier som nå blir redusert eller er vanskelige å få solgt fordi det skal komme asylmottak i nabolaget? Tenkte dere på planene kommunen har jobbet med for Bø som nå kan legges på is, for hvem bygger frivillig hus her nå? Tok dere overhodet noen vurderinger på dette, eller var det bare klingende mynt i egen kasse som var viktig, så kan alle andre bære byrdene?

Så til vår administrasjon og våre politikere: Skjønner dere at vi er bekymret? Skjønner dere at det ikke er viljen til å hjelpe det står på, men at vi ikke kan la sikkerheten til våre barn vike? Skjønner dere at folkemøtet ikke ga oss ett eneste fornuftig svar som kunne gjort at vi fikk litt trygghet for at de vet hva de gjør og at dette vil gå bra? Skjønner dere at det dere har signalisert utad hittil gir et inntrykk av at vi ikke møter noen støtte overhodet? At vi må holde hjertet varmt og hodet kaldt er en hån, når de færreste av våre folkevalgte har vist noen som helst hjertevarme for den situasjonen vi er satt i her ute! Skjønner dere at det blir reagert på at en privat aktør med kun et mål for øye: å tjene penger, kan overkjøre lokalbefolkning og kommune, uten at noen sender et signal om at dette ikke er greit?

Dette er spørsmål vi ønsker svar på.

Samtidig vil vi gjøre en ting helt klart: Skjer det noe med noen av våre barn så holder vi en aktør personlig ansvarlig, nemlig huseier.

Foreldre i Bø Barnehage

og Hordabø skole

Kommentarer til denne saken