Gå til sidens hovedinnhold

Muse (16) vart fødd inn i krig. No takkar han for å ha fått ein ny sjanse

Artikkelen er over 4 år gammel

– Takk til Norge!

Lesarbrev Dette er eit debattinnlegg, skrive av ein ekstern bidragsytar. Innlegget gir uttrykk for skribenten sine haldningar.

Jeg heter Muse og kommer fra Somalia. Jeg er 16 år, og jeg kom til Norge i 2015.  Somalia har hatt 23 år med krig og har hatt mye problemer. Det var umulig å leve der. Vi kunne ikke gå ut for da kunne vi bli drept.

Jeg og familien min flyktet til Etiopia og var der i 3 år. Det var litt lenge å vente. En dag fikk vi brev om at vi kunne få komme til Norge. Vi ble så glad. Alle var ikke så heldig som oss, mange måtte vente i 8-10 år for å komme hit til Norge eller et annet europeisk land.  Da vi tenkte på det, synes vi at det var lite med 3 år.

Det var mange som ikke klarte å vente til søknaden var i orden og de gikk veien til Sahara. Men etter 2-3 uker fikk de en dårlig nyhet, mennesker druknet i sjøen eller døde på grunn av tørst eller sult.

Les også

No legg dei ned mottaket

 

Mitt første møte med Norge var at jeg synes det var kaldt.

Men Norge var et fint land. Jeg likte hvordan samfunnet var bygget opp og naturen.

Etter at jeg kom til Norge var det litt vanskelig med språket. Jeg prøvde å lese bøker hver dag, se på tv og snakke med folk.

Fremdeles synes jeg at jeg kan lite, men det er blitt mye bedre. Det er ikke lett å lære hele språket. Men jeg prøver så godt jeg kan.  Tanken er at jeg en gang skal snakke språket godt.

Skal man bo i et land, er det viktig å lære språket og om samfunnet, hvordan Norge er. Jeg gleder meg over å lære norsk og om samfunnet.

Les også

Mottaksleiaren: – Det blei veldig stille då eg fortalde ungdommane det

 

Jeg er her i Norge nå. Det er veldig forskjell mellom landene Norge og Somalia.

Dersom jeg hadde bodd i Somalia hadde jeg ikke fått gå på skole.

Grunnen til det er at foreldrene mine hadde ikke penger til skole og landet var i krig.  Men i dag får jeg lov til å gå på skole her i Norge og det er jeg glad for.

Av og til skjer det at jeg ikke får sove nok og da gidder ikke jeg å stå opp tidlig om morgenen. Men jeg kjenner etter 10 minutt at jeg har et mål.

Jeg vet det er kaldt ute og av og til er det regn og snø, men jeg må tenke på fremtiden, da våkner jeg og går på skolen.  Jeg vil bruke et ordtak fra Somalia «Når fuglene våkner er de sultne, men de flyr og finner seg mat. Da de kommer hjem er de mett».

Det sier meg at jeg må våkne og gå på skolen helt til jeg kommer til målene mine som jeg har satt opp for fremtiden min. Hvis jeg valgte å ligge hjemme tror jeg at det blir vanskelig å nå drømmene mine.

Det finnes mange folk som har lyst til å lære mye i verden, som har lyst til å gå på skole, men de har ikke mulighet til å gå på skole fordi det er problemer med penger eller landet er i krig. Men jeg har en mulighet til å lære mange ting her i Norge og dele dette med de som har lyst å lære, men ikke har fått muligheten.

Takk til Norge for at jeg har fått en mulighet!

Takk til Norge for at jeg lever i fred og kan planlegge fremtiden!

Og husk: Det er viktig at du vet hvem du er, og hva er drømmene dine er.

Les også

Fridtjof frykta flyktningane – Så fekk han 40 unge flyktningar i nabolaget

 

Kommentarer til denne saken