Ikke alle foreldre kan kausjonere

Av
DEL

MeiningarStadig flere foreldre må kausjonere for at barna skal få egen bolig. Ikke alle foreldre kan kausjonere, og derfor er det gledelig at Lindås er blitt fylkets episenter for sosial boligbygging.

32 boliger

Sammen med Husbanken og Lindås kommune har vi allerede realisert mange boliger. Det første prosjektet var i Hordasmia. Det er ytterligere prosjektert fire boliger i Fonnebostvegen og dobbelt så mange i Dalane. Samlet er dette 32 boliger, øremerket til dem som har særskilt behov for bolig og som av ulike årsaker ikke kommer seg inn i boligmarkedet.

Teoretiske variabler

Det er nemlig ikke enkelt å få sin egen bolig. Prisene er høye og den såkalte boliglånsforskriften setter opp teoretiske barrierer som bankene (slavisk) følger, uansett hvor praktisk-økonomisk mulig det er for de som er på boligjakt. Derfor må stadig flere foreldre tre inn som kausjonister for å imøtekomme de teoretiske variablene som ligger i boliglånsforskriften.

De som flyttet inn i Hordasmibakken fikk halvert sine bokostnader når de gikk fra leie til eie. Vi skulle gjerne bygget enda flere boliger til dette formålet. Husbanken refererer ofte til Lindås. Den politiske viljen har vært positiv. Uten den politiske involveringen hadde ikke sosial boligbygging vært mulig.

Likhetssamfunnet

I Norge har vi dyrket likhetssamfunnet, og særlig har dette vært aktualisert ved at Kari og Ola Nordmann skal kunne eie sin egen bolig. Det handler nemlig om mer enn å eie en bolig. Det handler også om å slå rot, være en del av et felleskap i et nærmiljø med barnehage, skole og fritidsaktiviteter.

Sosial boligbygging skal bidra til å skape forutsigbarhet for såvel de voksne som de unge. Vi kunne bygget enda mer. Behovet er økende, og det er heller ikke slik at de som får tildelt bolig på spesielle vilkår kan omsette verdien i penger. Det må i denne sammenheng nevnes at så langt har samtlige vært takknemlige for at kommunen har realisert deres boligdrøm.

I særklasse

Lindås er i særklasse langt fremme om vi sammenligninger med andre kommuner i Norge. Frem mot høsten skal en ny arealplan behandles. Da kan det bli regulert for enda mer sosial boligbygging. Kommunalminister Monica Mæland (H) har tidligere omtalt Hordasmibakken som et «boligprosjekt til etterfølgelse».

I midten av mars har Husbanken invitert ulike aktører til frokost i Oslo. Temaet er sosial boligbygging i lys av stive boligpriser. På denne samlingen vil trolig tilhørerne bli anmodet om «Look to Lindås». Fordi Lindås kommune utgjør en forskjell, og kan vise til resultater som innbyggerne setter pris på.

Skriv ditt lesarbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppmodar lesarane til å bidra med sine synspunkt, både på nett og i papir

Artikkeltags