Ta renovasjonen tilbake

NGIR

NGIR Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

MeiningarFagforbundet mener at innhenting av husholdningsavfall, som er et offentlig ansvar, skal drives i offentlig regi. Reno Norden, som nå er konkurs hadde kontrakter i mer enn 140 norske kommuner og tok i 2014 og 2015 ut nærmere 400 millioner kroner fra virksomheten i Norge gjennom konsernbidrag og utbytte. Med andre ord, norske husholdningers avfallsgebyrer har finansiert en fortjeneste på nær 400 millioner kroner til velferdsprofitøren Reno Norden.

Dette er en tjeneste som skal være gebyrfinansiert, og som kommunene verken har lov til å yte tilskudd til eller kan gå i overskudd med. Dette er et eksempel på det å inngå dårlige kontrakter, om du inngår kontrakt med noen og du ser at de tjener fett på deg som kjøper, ville du nok satt igjen med en meget dårlig følelse.

Ved å drive innhenting av husholdningsavfall i egen regi vil gebyrene kun gå til det som de skal finansiere. Denne driftsmodellen vil også være et godt bidrag til et mer anstendig arbeidsliv.

Fortsettes det med anbudsordninger vil operatørselskapet fungere nærmest som et bemanningsselskap. De ansatte blir ansatt kun i den perioden kontrakten varer, mister ofte retten til afp og får dårligere pensjonsvilkår.

NGIR er et interkommunalt selskap der representantskapet er øverste styrende organ, og det er de som sitter på muligheten til å be NGIR om å ta på seg innhenting av husholdningsavfallet selv.

Fagforbundet ber alle politikere i Austrheim, Fedje, Gulen, Lindås, Masfjorden, Meland, Modalen, Radøy og Solund om å instruere sine representantskapsmedlemmer om å få i stand denne endringen.

Skriv ditt lesarbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppmodar lesarane til å bidra med sine synspunkt, både på nett og i papir

Artikkeltags