Gå til sidens hovedinnhold

Snart slutt på gratis HPV-vaksine

Artikkelen er over 3 år gammel

HELSE: Frå nyttår av er det ikkje lenger gratis for yngre kvinner å vaksinere seg mot HPV-virus.

Tilbodet om gratis vaksine mot Humant papillomavirus (HPV) for kvinner som er fødde i 1991 eller seinare, kom i 2016, og sidan då har om lag halvparten i den aktuelle aldersgruppa tatt vaksinen. Vaksinen gir vern mot HPV 16 og 18, som er årsak til 70 prosent av alle tilfella av livmorhalskreft i Noreg.

No gjer Folkehelseinstituttet ein ekstra innsats for å få fleire av dei 100.000 som enno ikkje har nytta seg av tilbodet, til å gjere det. I september sender dei tekstmelding til alle kvinner fødde etter 1990, for å få fleire av dei til å vaksinere seg gratis.

 

Les også

Fleire tilfelle av kikhoste i Lindås kommune

 

– Dette er noko vi har jobba for å få til lenge, nettopp fordi livmorhalskreft er ein alvorleg sjukdom. Halvparten av kvinnene som er ramma, er under 45 år, seier overlege Margrethe Greve Isdahl ved Folkehelseinstituttet til NRK.

Fristen for å få den første av i alt tre dosar med HPV-vaksine gratis går altså ut i desember i år, og den siste gratisdosen må takast innan 1. juli 2019. Etter den tid kostar vaksinen rundt 4.000 kroner, slik han gjer for kvinner som er fødde før 1991.

 

Les også

Ervin (76) vart køyrt til legevakt i ambulanse og deretter til sjukehus. – Etterpå fekk eg gebyr i posten fordi eg ikkje betalte på legevakta

   

Kommentarer til denne saken