Jon Fosse fekk Nordisk råds litteraturpris

Reykjavík, Island 20151027.
Jon Fosse mottok tirsdag kveld Nordisk råds litteraturpris på scenen i et fullsatt konserthus i Reykjavik. Fosse får prisen for trilogien "Andvake", "Olavs draumar" og "Kveldsvævd".
Foto: Eggert Jóhannesson / Morgunblaðið / NTB scanpix

Reykjavík, Island 20151027. Jon Fosse mottok tirsdag kveld Nordisk råds litteraturpris på scenen i et fullsatt konserthus i Reykjavik. Fosse får prisen for trilogien "Andvake", "Olavs draumar" og "Kveldsvævd". Foto: Eggert Jóhannesson / Morgunblaðið / NTB scanpix Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Nynorskforfattaren fekk prestisjetung pris.

DEL

Jon Fosse dropper dramatikken og satser for fullt på prosa. Det sa en tydelig glad forfatter etter endelig å ha vunnet Nordisk råds litteraturpris.

Prisen for «Trilogien: Andvake, Olavs draumar. Kveldsvævd.» er på vel 430.000 kroner og ble delt ut i Reykjavik tirsdag kveld.

– Jeg er svært takknemlig for å få Nordisk råds litteraturpris. Jeg har fått mange priser, men de fleste for dramatikken eller allment forfatterskap, sier Fosse.

– Selv mener jeg at jeg er like mye prosaist som dramatiker, og i årene framover er det prosa jeg har tenkt å skrive, ikke dramatikk. Derfor kom denne prisen til rett tid, det kunne ikke ha passet bedre, og jeg er dypt glad og takknemlig, fortsetter han.

LES OGSÅ: «Bergen kunne ikkje gått rundt utan nordhordlendingane»

Jublende jury

Trilogien med de tre korte historiene, knapt 300 sider til sammen, forteller om Asle og Alida, to elskende som prøver å finne sin plass i verden. De kommer fra en liten bygd på Vestlandet og søker lykken i det gamle Bjørgvin. Dramatiske hendelser setter sitt preg på de to, som involveres i både barnefødsler og drap.

«Årets prisvinner er et sjeldent godt eksempel på hvordan formmessig nyskapning kan gå hånd i hånd med et innhold som evner å berøre på tvers av tid og sted.», heter det i juryens begrunnelse.

Fakta om Jon Fosse

* Født 29. september 1959 i Haugesund.

* Debuterte med romanen «Raudt, svart» i 1983, og som dramatiker med «Og aldri skal vi skiljast» i 1994. Siden da er Fosse oversatt til godt over 40 språk.

* Hans stykker er satt opp på scener verden rundt. Fosse er den mest omtalte og spilte norske dramatiker etter Henrik Ibsen.

* I tillegg til romaner, diktsamlinger og skuespill har Fosse også skrevet barnebøker.

* Har mottatt en rekke norske og internasjonale priser for sitt forfatterskap – blant annet Gyldendalprisen (1999), Doblougprisen (1999), den østerrikske Nestroy-prisen (2000), Nordisk dramatikerpris (2000), Norsk kulturråds ærespris (2003), Hedda-prisen (ærespris, 2003), Brageprisens hederspris (2005), Svenska Akademiens nordiska pris (2007) og Den internasjonale Ibsenprisen (2010).

* Ridder av Den franske nasjonale fortjenesteorden (2003), kommandør av St. Olavs Orden (2005) og mottaker av medalje fra pave Benedikt XVI for deltakelse i Møte med kunstnere i Det sixtinske kapell (2009).

* Bor i Grotten, statens æresbolig for kunstnere. (Kilder: Store norske leksikon, NTB) (©NTB)

«I en prosa med klare poetiske kvaliteter og med en bevisst og lekende innstilling til historien, fortelles en kjærlighetshistorie som spenner over alle og ingen tider. Forfatteren har som få andre evnet å meisle ut en egen litterær form», heter det videre.

Juryen trekker også fram Fosses klangbunn som er hentet fra Bibelen og annen kristen diktning, og som forenes med spenningsskapende elementer og poetiske bilder, slik at historien åpnes både mot historien og mot verden.

Widvey rask med gratulasjon

Kulturminister Thorhild Widvey (H) gratulerer Jon Fosse med Nordisk råds litteraturpris. Hun var selv til stede i Reykjavik, der prisutdelingen foregikk i konsert- og operahuset Harpa.

– Nå er vi kjempeglade. En stor gratulasjon til Jon Fosse, sier Widvey til NTB.

– Denne prisen henger høyt. Dette bidrar til å fremme norsk litteratur til et nordisk publikum, men også internasjonalt. Dette er velfortjent. Han er en betydelig litterær stemme, fortsetter hun.

LES OGSÅ: Gisle har spelt i same korps i 62 år

Nordisk fellesskap

To forfattere fra hvert av de nordiske landene var nominert, i tillegg til en forfatter hver fra Færøyene, Grønland, Åland og det samiske språkområdet.

Nordisk råds litteraturpris har vært delt ut siden 1962 til et skjønnlitterært verk skrevet på et nordisk språk. Det kan være en roman, et drama eller dikt-, novelle- eller essaysamling. Hensikten med prisen er å øke interessen for nabolandenes litteratur og språk, samt for det nordiske fellesskapet.

Fosse var nominert i 2001 for «Morgon og kveld», men prisen gikk den gangen til Jan Kjærstad.

I år var også Kristine Næss nominert for romanen «Bare et menneske».

Forrige norske vinner var Merethe Lindstrøm, som i 2012 vant med «Dager i stillhetens historie». I 2009 gikk prisen til Per Petterson for «Jeg forbanner tidens elv»

Fakta om Nordisk råds litteraturpris

* Prisen har blitt delt ut siden 1962 til et skjønnlitterært verk som er blitt skrevet på ett av de nordiske språkene.

* Hensikten med prisen er å øke interessen for nabolandenes litteratur og språk, samt for det nordiske kulturfellesskapet.

* To forfattere fra hvert av de nordiske land er nominert, i tillegg til én forfatter fra henholdsvis Færøyene, Grønland, Åland og det samiske språkområdet.

* Vinneren får 350.000 kroner.

* Ti norske forfattere har vunnet prisen siden 1962. Den siste var Merethe Lindstrøm i 2012 med romanen «Dager i stillhetens historie». (©NTB)

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken