Gå til sidens hovedinnhold

Krafttilgangen i Norge er begrenset

Lesarbrev Dette er eit debattinnlegg, skrive av ein ekstern bidragsytar. Innlegget gir uttrykk for skribenten sine haldningar.

Ifølge en rapport som gruppearbeidet «Prosess 21» har laget for regjeringen, trengs det 56 terawattimer (TWh) ekstra strømproduksjon hvis Norge skal ta forretningsmulighetene innen batterier, hydrogen og tradisjonelle industrivarer som aluminium og silisium. Det vil i så fall kreve betydelig kraftutbygging som igjen betyr vann- og vindkraftutbygging uten reservasjoner.

Naturvernforbundet Nordhordland mener at rapporten viser en kraftproblematikk som er snudd på hodet.

De aller fleste vassdrag er regulert til kraftformål og vindkraftindustrien har tatt over for mange naturområder og har for mange liv på samvittigheten.

Ved vindkraftverket på Smøla er det funnet over 500 turbindrepte fugler, i gjennomsnitt blir 7-8 totalfredede havørner drept pr. år. Etter hvert som havørner blir slått i hjel, kommer nye havørner fra andre steder til de tomme reirplassene på den attraktive øya. Etter hvert blir også disse slått i hjel.

Det som sies at ørnebestanden «holder seg», er derfor et falsum. På Fosen er 7-8 totalfredede ørner drept de to siste årene. Naturvernforbundet Nordhordland går imot all videre vindkraft-industrialisering og vil kjempe imot all vindkraftutbygging i Nordhordland og i Norge.

«Det grønne skiftet» skal ikke gå på bekostning av dyreliv og vernede vassdrag. Det er krafttilgangen som bestemmer graden av videre industrialisering, - ikke omvendt. Det er ikke tilgangen på fornybar energi som er Erna Solbergs «utfordring», men et stadig økende overforbruk av en begrenset kraftressurs.

Naturvernforbundet Nordhordland vil:

At Norge skal la krafttilgangen bestemme forbruket av strøm.

At folkets motstand mot vindkraftutbygging skal respekteres.

At vernet til vernede vassdrag skal respekteres.

Les også

Det grønne sviket

Les også

Fra Lotto - til KRAFTig felles motto!

Kommentarer til denne saken