[Nettavisen] Om du tilbringer litt tid på Facebook, er det ikke til å komme utenom at du ser folk publiserer innhold som er renspikket tullball.

Det er for eksempel en illusjon å tro at det å poste en Facebook-oppdatering skal forbedre personvernet på Facebook.

Det er heller ikke slik at det er en organisert kamp mot at Facebook skal ta betalt fra nyttår - og det er definitivt ikke slik at alle bilder av sjiraffer er virus.

Vis at du er smart

Men om du er smart nok til å avsløre at innhold av denne typen er tull, virker det mot sin hensikt å kommentere at det er falsk.

Facebook liker å fremheve innhold i nyhetsstrømmen som andre liker, deler og kommenterer. Hvis ingen kommenterer det, er det få som vil få se innholdet. Kommenterer mange det, anser Facebook det som noe som engasjerer, og dermed blir enda flere utsatt for det falske innholdet.

Men det er noe du kan gjøre som faktisk fungerer, etter at Facebook tidligere i år innså at falske nyheter begynte å bli et problem:

Fremfor å kommentere innholdet, kan du rapportere innholdet ved hjelp av Facebooks nye rapporteringsalternativ. Nå kan du nemlig rapportere ting for andre ting enn spam, opphavsrettsbrudd og pornografi.

Slik går du fram

  • Trykk på den lille pilen oppe i høyre hjørne på et innlegg
  • Velg «Rapporter innlegg»
  • Velg «Jeg mener det ikke hører hjemme på Facebook»
  • Til slutt velger du at det er en «oppdiktet nyhetsartikkel».

(Framgangsmåten er lik for mobil og desktop)

Dessverre kommer ikke sistnevnte alternativ alltid opp på alle typer innlegg, men er avhengig av om du klikker inn fra nyhetsstrømmen eller fra folks profiler. Hvis du ikke får opp alternativet, kan du bare rapportere det som «spam» også - effekten er nesten den samme.

Dobbel effekt

Resultatet av dette er for det første at innholdet fjernes fra din nyhetsstrøm. Men mer viktig er at det Facebook får en tibakemelding i negativ retning, noe som gjør det mindre sannsynlig at det dukker opp hos mange andre.

Hvis flere rapporterer det samme innholdet, kan også Facebook slette innholdet - og eventuelt filtrere lignende innhold fra andre.

Kanskje vi kan klare å utradere kjedebrev på Facebook en gang for alle?

PS! Etter å ha rapportert innholdet til noen, kan det jo være hyggelig å sende en privat melding om at noen har gått på limpinnen og at de bør slette det de har publisert.

(ANB)