For noen år siden startet jeg aktivt med sosiale medier. På TikTok har jeg etter hvert opparbeidet meg mange følgere. Men dessverre tok det ikke lang tid før det også kom mye negative tilbakemeldinger som handlet om meg og kroppen min. Kommentarene kan være alt fra enkle: «du er feit» til mer alvorlige som: «finn en saks i skuffen og kvitt deg med de stygge valkene dine».

Jeg var forberedt på at det også ville komme negative kommentarer når man eksponerer seg selv. Likevel provoserer det meg at mennesker som jeg ikke kjenner, tar seg rett til å mene eller kommentere hvordan jeg skal se ut og at de vet hva som er best for meg. Min kropp er «mitt hus». Det er jeg er som skal bo i det, derfor bestemmer jeg selv hvordan det skal «møbleres».

Til sammenligning vil det være få som vil kommentere og kritisere huset man velger å bo i, enten man velger å ha det lite eller stort. Men når det gjelder kropp, er det som om folk føler seg berettiget til å mene og kommentere.

Det skremmer meg hvilket kroppsideal unge mennesker vokser opp med. Vi pepres hver eneste dag med hvordan en perfekt kropp skal se ut. Den kroppen som fremstilles er for de fleste av oss både uoppnåelig og i mange tilfeller direkte usunn. Urealistisk fordi mange av bildene redigeres og manipuleres og usunn fordi idealkroppen skal være tynn, men formfull på de «riktige» stedene.

I dag er det slik at de aller fleste har tilgang på sosiale medier fra de er åtte-ni år gamle, noen ganger også tidligere. Da sier det seg selv at det både er farlig og trist at man eksponeres for et kroppsideal som dette i allerede så ung alder. Når man i tillegg mottar dømmende og direkte ondskapsfulle kommentarer, vil det kunne få store konsekvenser for de unges selvbilde.

Jeg ønsker å fremstille meg selv slik jeg er. Som en jente med en helt «normal» kropp. Jeg vil bidra til å gi unge mennesker et mer realistisk kroppsideal. Man skal sette pris på den kroppen man har. Derfor er jeg glad for at jeg får mulighet til å fungere som en motvekt til dagens kroppsfiksering. Jeg vil vise at man kan være fornøyd med seg selv, også med strekkmerker og noen ekstra «valker».

  • Innlegget ble først publisert i BA.

Kropp er vakkert og naturlig, alle har en. Hver enkelt bestemmer over sin egen kropp, og hvordan den skal se ut. Dessverre vil det alltid finnes nettroll og mobbere som gjemmer seg bak anonyme profiler, men disse velger jeg ikke å forholde meg til.

Man kan være fornøyd akkurat slik man ser ut. De fleste av oss har noe de ikke liker ved seg selv, men om man fokuserer på det som er nydelig i stedet, kan man klare å snu tankene sine til det positive. Noe så enkelt som et ekte smil er vel uansett noe av det vakreste som finnes.