Gå til sidens hovedinnhold

Frp går ut av regjering

Artikkelen er over 1 år gammel

Det melder Siv Jensen under ein pressekonferanse måndag.

– Eg tok oss inn i regjering, no tar eg oss ut av regjering. Vi får rett og slett ikkje gjennomført nok av Frps politikk til at det er verdt å bli påført fleire tap, sa Frp-leiaren på ein pressekonferanse måndag.

Det var heimhentinga av ein 29 år gamal terrorsiktet kvinne frå Syria som fekk partiet til å si takk for seg.

– Vi har heile tida vore villige til å hente heim uskyldige barn. Men vi kompromissar ikkje med folk som frivillig har slutta seg til terrororganisasjonar, og som aktivt jobbar for å rive ned hele verdigrunnlaget som Norge er bygd på. Det fekk begeret til å renne over, sa Jensen.

– Det er difor samla sett ikkje lenger grunnlag for at Framstegspartiet held fram i regjering, heldt fram ho.

Vil ha Solberg

Jensen meiner likevel at statsminister Erna Solberg (H) er den riktige til å styre landet. Sjølv vil ho halde fram med å leie Framstegspartiet frå opposisjon.

Jensen sa under pressekonferansen at ho er stolt av politikken Frp har gjennomført i regjering dei siste seks og et halvt årene. At det var utfordringar også i den første regjeringsperioden med Høgre, men at det var med regjeringsutvidelsen problema for alvor begynte.

– Gradvis vart begeistringa meir og meir borte. Over tid har politikken blitt preget av for mange grå kompromiss, sa Jensen.

– Vi kunne stått i de negative sakene og nokre grå kompromiss dersom vi hadde fått fleire gode saker vi kunne vere stolte av, påpeikte ho.

Møtte Solberg

Kunngjeringa kom etter eit ekstraordinært landsstyremøte i Frp måndag ettermiddag. Jensen møtte Solberg ved Statsministerens kontor tidlegare på dagen.

Samtidig med møtet i Frps landsstyre, der fleire av medlemmane deltok per telefon, haldt regjeringsmedlemmene i Høyre, Venstre og KrF eit eige møte ved Statsministerens kontor.

Framstegspartiet gjekk i regjering saman med Høyre etter valet i 2013, då med Venstre og KrF som støttepartier. I 2018 gjekk Venstre inn i regjeringa, og for eitt år sidan følgde KrF etter. Dermed fekk landet ein borgarleg fleirtalsregjering.

Fryktar styrkt ytterfløy

Arbeidarpartiets leder Jonas Gahr Støre seier han trur Frps exit kan føre til at ytre høyre får meir makt, heller enn mindre.

– Erna Solbergs regjering har kollapset etter berre eitt år. Det borgarlege kaoset er komplett, og det er dårleg nytt for landet. Meir krangel og uforutsigbar styring vil ikkje løyse problema for eksempel i helsevesenet og arbeidslivet, uttaler Støre i ein e-post til NTB.

Han understrekar at de borgarlege partia framleis har fleirtal på Stortinget, og meiner de må ta ansvar for politikken som blir ført.

– Frp kan ikkje frigjere seg frå snart sju år med høgrepolitikk som har ført til at vanlege folk får mindre å rutte med mens de rike drar frå, seier Ap-leiaren.

– En svekt regjering vil sitte på nåden til et forsmådd Frp. Det kan gi ytre høyre meir makt og ikkje mindre, seier han.

Kommentarer til denne saken