Nettavisen: I dag er det 331 Vinmonopol i landet, fordelt på 248 kommuner.
Vinmonopolet opplyser i en rapport fra november 2018 at det er 93 kommuner uten pol som har søkt om å få dette i sin kommune. Det var NRK som først omtalte saken.
I Nordhordland er det Meland, Austrheim og Masfjorden samt Gulen i Sogn og Fjordane som har søkt om pol. De andre kommunene i Hordaland fylke som har søkt er Sveio, Fitjar, Eidfjord, Ulvik, Samnanger og Vaksdal.
For å kunne få klarsignal om at det er mulig å åpne et Vinmonopol i en kommune, er det flere faktorer som spiller inn. Hver kommune må gå gjennom en grundig analyse utført av polet, og det er styret som avgjør om en kommune får pol eller ikke.
– Vi sjekker innbyggertall, handel og hvor mange butikker, men også hvor mye de omsetter for totalt. I tillegg sjekker vi arbeidsplasser, hytter, turisme og om det er en spesiell attraksjon. Kort fortalt sjekker vi alt som er relevant for aktivitetsnivået i kommunen, sier kommunikasjonssjef i Vinmonopolet, Jens Nordahl til Nettavisen og legger til:
– Jo høyere aktivitetsnivå og jo høyere handel, jo større sannsynlighet er det for at de treffer på statens krav om pol før vi åpner en ny butikk.

Vinmonopolet måtte flytta over 20.000 flasker for renoveringa
Krav fra staten
Det mange kanskje ikke er klar over, er at polet ikke kan åpne nye butikker når de vil og hvor de vil. Det foreligger nemlig et statlig krav som må oppfylles før de kan vurdere åpning på et nytt sted.
– Hver butikk må minimum dekke sine kostnader – inkludert administrasjonskostnadene, det ligger som et eksplisitt krav fra staten. Hvert år får vi et såkalt oppdragsbrev om hva vi skal gjøre, sier Nordahl.
Han forklarer at grunnen til kravet fra staten foreligger, er fordi de ikke ønsker at polet skal konkurrere med eldreomsorg, helse og skole om statlige overføringer.
– Vi må dekke alle utgiftene vår selv, og det har vært et førende prinsipp for drift av polet siden vi ble startet i 1922. Alt dette andre er jo tjenester til befolkningen, det er ikke en inntektskilde eller butikkdrift. Det er enighet om at skattepengene bør gå til skole, eldreomsorg, kultur, helsevesen og andre velferdsgoder, sier Nordahl.

Gulen får ikkje pol denne gongen heller
Ny runde til høsten
Til høsten er det en ny runde der Vinmonopolet skal vurdere alle de 93 kommunene som har søkt om pol. I tillegg blir det vurdert en del andre steder også.
– Det er en del kommuner som har pol fra før, hvor politikerne ønsker seg et nytt pol. Vi gjør en vurdering av rundt 200 steder i landet hvert år, sier kommunikasjonssjefen.
Han opplyser at de må vurdere noen steder fordi de er så store og vokser så raskt. I Oslo, Trondheim og Bergen har polet fått grønt lys av politikerne til å etablere så mange pol de vil.
– Vi skal åpne nye butikker i 2020, og sikkert i 2021, men det begynner og tynnes ut av de veldig klare etableringsstedene. Vi har ligget på en 10–11 nye butikker i året siden 2000, men så mange butikker med årlig åpning kommer vi nok ikke til å gjøre i årene framover, sier Nordahl.
God tilgjengelighet
Nordahl mener at tilgjengeligheten begynner å bli ganske bra i Norge. Han får også støtte av tallene, der 97 prosent av befolkningen enten bor i en kommune med et pol, eller bor under 30 kilometer unna.
Det er Helse- og omsorgsdepartementet som eier Vinmonopolet, og de hadde for noen år siden et kapittel om polet i statsbudsjettet, der de skrev at 97 prosent var en veldig god tilgjengelighet. Nordahl opplyser at Stortinget sa seg enig i dette.
Selv om en kommune har fått avslag ett år grunnet negativ utvikling, så betyr ikke det at de aldri vil kunne få et pol. Nordahl forklarer at de gjør en vurdering av alle kommuner hvert eneste år.
– Det vi vet er at politikerne og departementet er fornøyd med den tilgjengeligheten vi har nå, men så er det fortsatt en del kommuner uten pol. Der vi kan drive butikk uten å tape penger, vil det være grunnlag for å vurdere åpning av et pol, sier han.