Gå til sidens hovedinnhold

Feil plassering av dagsturhytten på Byngja

Meiningar Dette er eit debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribenten sine haldningar.

I september 2020 bestemte kommunestyret i Alver hvor dagsturhytten på Radøy skal plasseres. De valgte seg ut Byngja, et naturområde helt ute på kysten, administrert av Bergen og Omland friluftsråd. Det er helt greit, her er en lun badestrand som blir flittig brukt av barnefamilier og turgåere.

Men hytten skal ikke ligge ved badestranden, som hadde vært naturlig, men på noen svaberg ut mot Hjeltefjorden. På et unikt, urørt naturområde. Det fins kanskje ikke maken i Nordhordland. Det er vel også årsaken til at det store området er vernet. Midt oppi dette jomfruelige eldoradoet, som har ligget urørt i tusenvis av år, har kommunestyret bestemt at hytten skal legges, med en heslig plankevei utover til 1,7 millioner kroner. Det er nesten ikke til å tro! Hvor mange i kommunestyret stemte for, eller imot! Har folk fått uttale seg?

Her ute på disse svabergene er det ekstra værhardt, Hjeltefjorden står rett på, men sjøfuglene har en friplass, havørnen speider etter bytte. Det tar slutt når hytten kommer. Da blir det skrik og skrål, øldrikking og engangsgriller. Er det det vi vil?

Dette rimer dårlig med hvordan kommunen ellers opptrer. Det er strenge regler for boder, hekker, murer, gapahuker, terrasser, flytebrygger og gud vet hva på folks private eiendommer. Vi kjenner alle til 100-metersregelen for bygging i strandsonen. Men den regelen gjelder ikke for kommunen. Merkelig!

Vi mener plasseringen er helt feil. Hvorfor ikke legge dagsturhytten ved badeplassen, det hadde gitt mening. Det er et veldig fint sted, lunt for både nordavind, vestavind og sønnavind, her går det an å hvile blikket utover en vakker våg. Ikke rart det heter Kvalheim her, dette har nok vært et fangststed for vågekval i århundrer. Her satt folk klar for å sperre inne kvalen som jaget på sildestimene. Så presset de kvalen inn mot stranden. Det var også en fin plass for sildesteng, og en lun havn for sjekter i seiltiden, det viser fortøyningsboltene. Vi har ingen skriftlige kilder, men at det var sånn er naturlig og sannsynlig.

Ved denne vågen kan folk sitte lunt under tak med ungene, spise matpakken sin eller grille pølser i en bålpanne. Og svabergene ut mot Hjeltefjorden vil fortsatt ligge urørt. Det skylder vi kommende generasjoner.

Les også

Alver får 500.000 kroner til usikker universell tilkomst

Les også

Synest den universelle tilkomsten blir for dyr – ber om vurdering av alternativ

Les også

Opning av dagsturhyttene blir utsett til våren

Kommentarer til denne saken