– Ikke senk bokbåten

Bokkampen: Forfatter Stig Holmås holdt mandag appell for at fylkeskommunen skal beholde bokbåten Epos. Agathe Gausereide, Ritah Helland, Thomas Brevik, Chis Tvedt og Gunnar Staalesen står alle sammen i kampen mot nedleggelse av båten.Foto: Rune Johansen

Bokkampen: Forfatter Stig Holmås holdt mandag appell for at fylkeskommunen skal beholde bokbåten Epos. Agathe Gausereide, Ritah Helland, Thomas Brevik, Chis Tvedt og Gunnar Staalesen står alle sammen i kampen mot nedleggelse av båten.Foto: Rune Johansen

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Noen av byens mest kjente forfattere kjemper for at bokbåten Epos skal overleve årets budsjettforhandlinger i fylket.

DEL

Bokbåten Epos lå til kai ved Torget mandag ettermiddag. Målet var å samle støttespillere fra hele Bergen for å få fylkespolitikerne til å forstå at Epos må få et videre liv etter at fylkesbudsjettet er ferdigforhandlet i desember.

Det skriver BA.

LES OGSÅ: Bokbåten «Epos» har alltid kakestopp på Åsgard

Sparer penger uten Epos

Fylkeskommunen vil nemlig legge ned den over 50 år gamle kulturinstitusjonen for å spare halvannen million kroner.

– Dette er småpenger for fylkeskommunen, sier Thomas Brevik.

Han har vært tilknyttet bokbåten de siste 25 årene. Mange av disse som bokbåtbibliotekar.

– En hederstittel, legger Brevik til før han forteller at han er verdens mest sjøsyke bokbåtbiblotekaren i historien.

I dag har han samlet noen av de mest kjente innen Bergens-litteraturen for å sørge for at fylkeskommunen forstår at båten må leve videre.

– Epos er 52 år gammel. Den har vært en kulturinstitusjon for flere generasjoner. Vi er et flytende kulturhus, og var et kulturhus lenge før begrepet ble populært, sier Brevik til BA.

Det som er spesielt med akkurat dette kulturhuset er at det når ut til alle de stedene i Hordaland som ikke har sitt eget kulturhus.

LES OGSÅ: – Kjem til å sakna den

Kriminell støtte

To av forfatterne som hadde funnet turen til det flytende biblioteket var Gunnar Staalesen og Chris Tvedt.

Begge er forferdet over at fylkespolitikerne vurderer å legge ned den flytende kulturinstitusjonen.

– Legger en ned bokbåten, så er det et svik mot barnekulturen på Vestlandet, sier en indignert Gunnar Staalesen til BA.

Forfatterkollega Chris Tvedt er hjertens enig.

– For meg er dette distriktspolitikk. Vi lager motorveier og broer slik at vi blir mest mulig sentralisert. Vi bør ta oss råd til å holde på en kulturell tradisjon, som bærer kulturen ut til folk i distriktene, sier Tvedt.

Han mener det er sunt bondevett å beholde bokbåten inn i fremtiden.

– På mine reiser ute i Europa, kommer folk bort til meg og spør om denne bokbåten vi har her i Norge. Denne båten har folk hørt om langt utover våre egne grenser, sier Gunnar Staalesen.

Med sine 52 stopp over hele Vestlandet, er Epos blitt en institusjon for mange. Agathe Gausereide er båtkontakt for båtens to stopp på Lindås.

– Dette er tradisjon og et flytende kulturhus. Med Epos får en kulturen rett til oss i distriktet. Jeg kan fortelle om mange magiske øyeblikk om bord i denne båten, sier båtkontakten.

Bokvenner

– I dag er vi alle bokmennesker, sier Gunnar Staalesen.

Forfatter Stig Holmås holdt appell i båten mandag ettermiddag. Han arbeidet i båten på 70- og 80-tallet. Han har et varmt forhold til Epos.

– I disse tider med sosiale nettverk og mobiltelefoner, så er slike steder der vi kan møtes og oppleve kultur sammen vi virkelig trenger, sier Stig Holmås.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken