En boligpolitikk som virker

André Fresvik,

André Fresvik, Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LesarbrevDette er eit debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribenten sine haldningar.De høye boligprisene har gjort det vanskelig for unge å komme seg inn på boligmarkedet. De som ikke har mulighet til å få hjelp av foreldre faller utenfor. På den måten har boligmarkedet blitt en ulikhetsmaskin.

Ett av svarene vi unge får når vi snakker om boligprisene, er at vi må spare til egen bolig. Men boligprisene øker langt raskere enn vi greier å spare.

Boligmarkedet løper fra oss, og kommer til å gjøre det så lenge prisveksten er så stor som den er nå. Det er bra at folk sparer til egen bolig, men å satse på at alle kan spare er ikke løsningen på boligpolitikken. Tvert imot bidrar denne «sparelinja» til at hver og én får skylda for ikke å ha spart opp nok når det er boligpolitikken som må endres.

Boligsparing for ungdom (BSU) ble introdusert som et forsøk på å få ungdom til å spare mer til egen bolig. Ordningen koster 1,4 milliarder kroner i året, det er mange penger. Hvis man først skal bruke så mye så burde det i det minste gjøre det lettere for unge å komme inn på boligmarkedet, også de med lave inntekter eller dem som ikke kommer fra en rik familie. Men det gjør det ikke.

En gjennomgang gjort av Statistisk sentralbyrå viser at over 40 prosent av pengene i BSU-ordningen går til dem som uansett eier bolig fra før. Videre viser SSB at de med høyest inntekt, og de som kommer fra familier med formue, er dem som har mest glede av ordningen. Blant de som tjener mest klarer én av tre å få maksimalt fradrag, og dermed tjene 5000 kroner i året. Blant den fjerdedelen som tjener minst, klarer under én av seks det samme.

Det er bra å spare, men boligpolitikken blir ikke mer sosial av å bruke 1,4 milliarder kroner årlig på å betale dem som har råd til å spare penger. SV vil heller bruke pengene på flere studentboliger, kraftig økning til Husbanken til boligsosiale tiltak, flere utleieboliger og økt bostøtte for utsatte grupper, tilpasning og etablering av bolig for mennesker med funksjonsnedsettelser og tilskudd til heis. En slik satsing vil virkelig være et bidrag for en mer sosial boligpolitikk.

Skriv ditt lesarbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppmodar lesarane til å bidra med sine synspunkt, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken