Gå til sidens hovedinnhold

Leker frem julegleden

Artikkelen er over 5 år gammel

Det er en fryd å se Eirik del Barco Soleglad gi Scrooges forvandling en ny dimensjon: Sprø livsglede. Det blir det juleglede av.

Eirik del Barco Soleglad er en av Bergens store komikere, selv om Ylvis, Vidar Magnussen, Raske Menn og Bjarte Hjelmeland har fått mer TV-tid. Med «Shakespeares samlede verker (lett forkortet)» sprudlet han seg opp fra Teaterkjelleren til Store Scene, og nå går han løs på selveste Ebenezer Scrooge, Dickens' klassiske gnier. Ingen enkel rolle, siden de fleste kjenner historien om den hjerteløse mannen som møter seg selv i døren i selskap med juleåndene, skriver BA.

En smule eldre skuespillere som Helge Jordal og Yngve Seterås har tidligere gitt liv til den innbarkede gnitalusen som forvandles over natten. Eirik del Barco Soleglad er kanskje yngre i kropp, men hans nordnorske Scrooge har ikke bare pistrete gammelmannshår, han skjelver i røsten og har «humbug» som mantra. Det lyder som han har en bisarr glede av å si «til helvete med gledelig jul». del Barco Soleglad får frem den svarte humoren i gretne Scrooge, som mumler «penger, penger, penger» selv mellom snorkene.

Er julegleden selv

Men det er først i andre akt han har oss i sin hule hånd, når Scrooge går fra tvilende til angrende gnier i møte med julens ånder. Ensomheten og elendigheten i hans eget liv bankes inn i livlige drømmebilder. Og del Barco Soleglad gir gnitalusens forvandling en ny dimensjon, der han humper rundt i livsglede over at det ennå ikke er slutt. Gamlingen fryder seg over å lure folk rundt ham til å tro at han er den samme, og overveldes som et barn over gleden ved å gi. Det er en ren fryd å se. Eirik del Barco Soleglad er julegleden selv som Scrooge.

Britiske Tim Carroll legger opp til teaterlek fra første «O jul med din glede»-tone. Skuespillerne springer rundt etter dører og pulter, og ender opp med å bære dem selv. Dører får ansiktsform, og spøkelser og hatter svever over scenen. Bruken av dukker i stedet for barneskuespillere bidrar til følelsen av eventyr, og gjør DNS' oppsetning markert annerledes enn Fyllingsdalen Teaters tidligere versjon. Der teatret i Dalen bidro med barnlig glede gjennom nye talenter, har Carroll inkorporert gleden i teaterspråket, den fornyede Scrooge og hans nevø, i Kristoffer Sagmo Aalbergs smilende skikkelse.

Teatermagi

Noen av drømmebildene på scenen er helt fantastiske: Som når fortidens juleånd sender Scrooge opp i en huske, med en glødende ballong som følge. Motvillig svever han over skyggene i sitt eget liv. I slike øyeblikk melder teatermagien seg. Julegavene som får bein å gå på er også storartede.

Britisk nostalgi blandes med absurd humor i Christine Lohres fantasifulle kostymedesign, fra vinglass-hodepryd til nåtidens julepyntede juleånd – på rulleskøyter. Tormod Løvold gjør sistnevnte til en snurrig fest. Løvold og Soleglads sparringpartner fra improteater og «Shakespeares samlede», Frode Bjorøy, gir også Scrooges hundsede ansatte en egen engstelig komikk og varme. Det er nesten så du ønsker å se hva som hadde skjedd hvis de slapp seg enda mer løs.

Eirik del Barco Soleglad og hele ensemblet gir publikum en real opptur, også gjennom sangen - fra inderlige «Deilig er jorden» til «Caravan of Love». Om det kan føles tidlig med julesanger i oktober, treffer «En julefortelling» fortsatt midt i hjertet. Gleden over å gjøre andre glade visner ikke, og blant oss er det mange som ikke får komme hjem til jul, men venter på en bedre fremtid. Måtte varmen vare langt utenfor teatrets vegger.

Kommentarer til denne saken