Gå til sidens hovedinnhold

Det grønne sviket

Meiningar Dette er eit debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribenten sine haldningar.

Vestland fylkeskommune står i front for å få en ny batterifabrikk lagt til vår region. Det er lovet gull og grønne skoger og 2000 arbeidsplasser.

Når skal våre politikere lære? Jon Askeland Fylkesordfører slår det stort opp at Vestland skal bli episenter for det grønne skifte i avisen Strilen.

Det gjenstår å se om det blir noe av de 2000 arbeidsplassene. Her er det snakk om en fullautomatisert, robotstyrt produksjonslinje der det ikke vil være mennesker.

Så vi får avvente og se hva dette vil koste oss forbrukere i økte strømpriser. Skal de ha en ny mega watt-linje ut til Mongstad så faller regningen for dette på oss forbrukere. Og den strømmen de vil bruke er kraftig subsidiert av staten. Som igjen gir økt pris til oss forbrukere.

Dette har vi sett med vindturbinene som raserer norsk natur og dyreliv. Det var lovet gull og grønne skoger så langt øye kunne se. Kommunene skulle få arbeidsplasser i fleng og inntekter i millionklassen. Fakta består som en fasit i ettertid. Kommunene tjener marginalt, og det er minimalt med nye arbeidsplasser. Pengene sendes til holdingselskaper i skatteparadis og kommunene sitter igjen med svarteper og ingen inntekt som lovet.

Når skal vi slutte å tro på disse lovnadene?

At våre politikere fremdeles går på limpinnen over det som disse tilbyr og lover er helt utrolig.

Det er på tide å stikke fingeren i jorden og sette krav bak disse kontraktene. Ikke gi og gi. Men faktisk kreve noe som vil bli en realitet. Skal de enkelte kommunene legge til rette for strøm (grønn energi/vannkraft) og areal så må kunden kunne garantere noe tilbake!

Her skal det utvinnes dyrebare metaller fra alle verdens hjørner neodymium fra Kina der det forurenses over en lav sko, kobolt fra Afrika med andre skjelne jordmetaller. Utvinningsprosessen er så kostbar i seg selv og forurenser enormt mye. Og dette for at det skal transporteres med skip til Norge for å bygge batterier på grønn energi? For så å sendes tilbake til Europa og Kina for å montere inn disse « grønne» batteriene i biler som igjen skal sendes tilbake til lille Norge. Er det ingen her som ser galskapen i det som skjer?
Dette finnes ikke grønt i det hele tatt. Det er forurensning i hele kjeden.

Men bare vi nordmenn/kvinner kan banke oss på brystet og si « Joda vi kjører miljøvennlig, vi». Grønn energi meg en viss plass fru blom.

Om Storbritannia skulle elektrifisere hele sin bilpark så finnes det ikke nok jordmetaller i hele verden til å imøtekomme etterspørselen. Og sett i et globalt perspektiv så er denne elektrifiseringen av bilparken et fånyttes lite tilskudd ( forurensning) i det globale perspektivet. Joda vi får renere luft her hjemme på bjerget. Men i en global målestokk så bidrar vi dessverre til økt forurensning.

Vi har I så mange år nå holdt på med grønne EL sertifikater, CO2 avgifter, klimakvoter og miljøavgifter at en kan bli grønn av mindre. Fagfolk påstår og hevder dette vil redde kloden, og vi skal redusere klimautslippene om vi når dette magiske tallet på 1,5 grader som FN klimapanel har regnet seg frem til.

Større juks skal en se lenger enn langt for å finne.

Men la meg begynne med å si. Klart vårt fossile forbruk forurenser. Det er det ingen tvil om. Og at det er skadelig er det heller ingen som benekter.

Men la oss begynne med strømmen du og jeg tar ut i fra stikk kontakten hjemme. Vi kjøper den fra en gitt leverandør og de er pålagt å kreve inn miljøavgift såkalt grønn energi. For vi kjøper strømmen vår fra en leverandør som produserer strømmen enten ved vind eller vannkraft. Dette betaler vi for i dyre dommer på hver eneste strømregning. Men allerede her så skurrer det.

Du og jeg har ikke noen direkte kobling til vindturbinen på et gitt fjell en plass. Heller ikke en direkte kobling til vannkraftverket i ditt nærområde. Man får den strømmen som er tilgjengelig på kraftnettet. Enten den kommer fra et kullkraftverk i Tyskland eller fra en atomreaktor i Sverige. Hvem som produserer de elektronene vi forbruker når vi setter på kaffetrakteren er umulig å identifisere. Det hele er en finurlig måte å beskatte oss forbrukere.

Videre har vi EL biler som skal være så miljømessig. De kjører jo bare på strøm..

Mens vi her på berget soler oss i glansen av grønn teknologi, grønn strøm og bærekraftig utvikling så forurenser vi tilsvarende mye på andre siden av kloden.

Men det vi ikke ser kan jo ikke skade miljøet? Eller?

I de vindturbinene EL-bilene og EL-syklene brukes det noe som heter Neodymium. Et nøkkelelement for å produsere disse grønne bilene, vindturbinene og EL-syklene.

En enkelt elbil inneholder mellom 11 og 20 kg – og en elsykkel ca 0,1kg. I tillegg til Neodymium inneholder de samme produktene en rekke andre sjeldne jordmetaller hvor utvinningen også er skadelig for miljøet.

Denne miljøkriminaliteten finansierer du og jeg gjennom avgifter på den rene strømmen vår, og subsidiering av elbiler og elsykler. Årsaken er at noen politikere tror at fire molekyler pr 1 000.000 i stedet for tre av den livgivende, usynlige og luktfrie sporgassen CO2 er farlig for klimaet vårt.

Det er kanskje verdt å tenke på neste gang du hører MDG-Lan, eller andre politikere snakke om klimaet og det fantastiske «grønne» skiftet.. ?

Det er kanskje på tide å revurdere effekten av den «grønne» teknologien. Den er nemlig ikke så grønn som våre politikere skal ha det til. Forurensningen skjer bare ikke her.

Det er på tide å våkne og innse realitetene.

Kommentarer til denne saken