(Siste)

Lave strømregninger og god varme er resultatet når man bygger økohus.

Åse-Kristin Tangen valgte økohus når hun skulle bygge nytt. I januar flyttet hun inn, og valget har hun ikke angret på.

– Jeg har hatt svært gunstige strømregninger etter jeg flyttet hit. Rundt 15-1600 kroner. Jeg veit at et par naboer, der det er flere enn én person ikke ligger langt over, så huset er meget bra, sier hun.

Vanskelig å se

At det er noe ekstra spesilt med huset Tangen har flyttet inn i, er vanskelig å se fra utsiden. En liten, hvit «boks» på den ene sideveggen er alt som skiller det fra ordinære hus.

– Det mest spennende er det som befinner seg i overbygget over ytterdøra, sier Åse-Kristin.

Der er det nemlig plassert et varmegjenvinningsanlegg.

– Dette anlegget trekker til seg varmen som er i huset og sender den i retur, slik at omkring 80 prosent av varmen i huset brukes om igjen.

Vannbåren varme

I hele huset er det vannbåren varme i gulvene, og selv om man skulle tro at det drar opp strømregningen må det ikke være slik.

– Varmtvannstanken har et system som gjør at den nedre delen, der vannet til gulvvarmen er, kan varmes opp ved hjelp av vedfyring. Foreløpig har jeg ikke ovn i huset, men skal få satt inn dette. Da vil strømregningene naturlig vis gå ytterligere ned.

Selv om det kan høres vanskelig ut med varmegjenvinningsanlegg, vannbåren varme og eget teknisk rom, er ikke det noe Åse-Kristin trenger å bekymre seg for.

– Jeg trenger egentlig ikke å kunne noe, for her kommer det folk en gang i året og kontrollerer at alt er riktig, samt justerer det som eventuelt måtte trenge en justering, sier hun.

Stor interesse

På grunn av den store interessen planlegger selskapet nå flere husmodeller.Torgeir Terum og Sigurd Flaget startet den nytenkende bedriften etter en idé og forespørsel fra Oso-eier Chris R. Frölich-Braathen.

– Braathen utviklet et forslag på en enkelt type hus med fokus på energi. Hovedkonseptet vårt er samarbeidet med Oso, og husene har vannbåren varme kombinasjon med vedovn med vannkappe eller solfanger.

Tilbyr to hustyper

Deretter videreutviklet tømrerne Flaget og Terum konseptet etter et prøveprosjekt, og i dag kan de tilby standardpakker til to hustyper.

Standardpakken er et hus på to etasjer. Det leveres komplett, med blant annet ferdig kjøkken, bad og fyringsanlegg.

Treffer flere grupper

– Både pris- og miljøaspektet er attraktivt, og mange er også ute etter små hus. Derfor treffer vi stadig flere i alle aldersgrupper, både førstegangsetablerere, eldre og aleneboende.

I tillegg kommer den fordelen at dette er et hus som det går fort å sette opp.

– Det minste huset er innflyttingsklart to måneder fra oppstart, mens det andre tar 3-3,5 måneder å få opp.

Planlegger flere modeller

Terum opplever at fra et kundemarked stort sett av private, er cirka halvparten av kundene nå utbyggere, og med dagens vekst er det stadig mer å gjøre.

– Ja, vi har jo hatt god tro på dette hele tiden, og prøver nå å organsisere oss etter arbeidsmengden.

Fra dagens standardtilbud med to typer hus på henholdsvis 116 og 158 kvadratmeter, planlegger Terum og Flaget nå å utvide.

– Ja, vi fokuserer absolutt på dette konseptet nå. Vi har en arkitekt ansatt hos oss som tegner forslag til nye modeller. Det vil fortsatt være snakk om små hus, kanskje et med bare én etasje, mener han.

– Og kanskje en modell som er bittelitt større, og med en utleiedel. Dette er ihvertfall en prosess som er i gang, fastslår han. (ANB)