(Siste)

Selv om strømprisene i desember og januar har ligget lavere enn normalt, har flere skrekkvintre de siste årene satt sine spor.

I en fersk Norstat-undersøkelse svarer 25 prosent av de spurte at de bekymrer seg for strømutgiftene denne vinteren.

– Hvis du er bekymret for strømutgiftene bør du først og fremst sørge for at du hele tiden har den rimeligste strømavtalen, sier Finn Erik Arctander, administrerende direktør i Telinet Energi, som står bak undersøkelsen.

– Dessuten bør du vurdere å inngå fastprisavtale. Å ha et mer bevisst forhold til strømprisen, kan bety at du sparer flere tusen kroner.

Ifølge statistikken står fortsatt den kaldeste perioden av vinteren foran oss, men det er heldigvis enklere enn mange tror å finne fram til den villigste strømleverandøren.

Et lite nettsøk kan gi besparelser på flere tusenlapper i året.

Førstekonsulent i Konkurransetilsynet, Eivind C. Lillesveen, oppfordrer forbrukere til å bruke Konkurransetilsynets kraftprisoversikt til å sammenligne strømleverandører og eventuelt bytte leverandør.

– Det er enkelt å bytte strømleverandør, fastslår han.

– Alt du trenger å gjøre er å kontakte den leverandøren du ønsker å bytte til og så vil den nye leverandøren ordne alt. For å finne den beste avtalen, kan du sammenligne produkter på Konkurransetilsynets kraftprisoversikt. Besparelsen kan være flere tusen kroner i året, avhengig av forbruk.

Ikke helt uventet viser Norstat-undersøkelsen at det først og fremst er personer med lav inntekt som bekymrer seg for strømprisene.

Blant de spurte som hadde under 300.000 i inntekt, svarte nesten halvparten at de var bekymret.

Til sammenlikning er det bare 1 av 6 med inntekt over 900.000 som bekymrer seg for el-prisene i vinter.

De yngste og eldste er minst bekymret, mens småbarnsforeldre i aldersgruppen 30-39 år er mest bekymret. (ANB)