(Siste)

Høsten er høysesong for takskader og lekkasjer som følge av regn og stormfulle dager.

– Et tak har gjerne en levetid på mellom 20 og 40 år, og dersom du er uheldig og ikke oppdager lekkasjen med det samme, kan skadene bli svært dyre og omfattende, sier skadedirektør Karsten Kristiansen i Tryg Forsikring til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Et utett tak vil raskt skape store fukt- og råteskader. Derfor er det viktig at slike skader blir reparert umiddelbart, sier han.

Og det mange kanskje ikke er klar over, er at en vanlig husforsikring ikke dekker skader som oppstår fordi taket har passert sin tiltenkte levetid.

– Standardforsikringen dekker som regel skader som oppstår på grunn av plutselige hendelser. For eksempel at en storm ødelegger takstein eller at et tre faller over taket ditt. Det den derimot ikke dekker, er fukt som trenger inn fordi bygningsdelene i taket er utslitt, sier Kristiansen.

– I verste fall kan du ha store skader på huset som du må dekke av egen lomme, dersom du har tatt lett på vedlikeholdet, sier han.

Kristiansen oppfordrer derfor norske huseiere til å inspisere taket sitt nå i høst.

– Takrennene er enkle å vedlikeholde. Det viktigste er å fjerne løv og rusk så det ikke tetter avløpet, og sjekke at avløpene er hele. I tillegg bør du sjekke hele takflaten minst én gang i året. Du bør passe på at takstein og plater ligger riktig, og at takstein ikke har forflyttet seg eller er skadet. Takstein med sprekker, må skiftes ut med nye, sier han.(ANB)